През последните месеци, станахме свидетели на изключителен спад в цените

...
През последните месеци, станахме свидетели на изключителен спад в цените
Коментари Харесай

Защо да инвестирате в платина?


През последните месеци, станахме очевидци на извънреден спад в цените на благородните метали. И един метал се открои с по-голям от всички - платината.

В началото на юли платината се намали под психическата граница от 800 $ за унция, което бе 14-годишен най-малко за метала. Последва трагично нарастваме и връщане до равнища от към 860 $ за унция, единствено с цел да забележим обновяване на спада в следствие.

В началото на август благородният метал се търгува при равнища от 815 $ за унция, като още веднъж се насочва да тества психическата граница от 800 $ за унция.

Според техническия разбор и неговите приоми всяко същинско дъно се тества. В момента сме точно в сходна фаза на тест на дъното. А при положение, че това дъно остане в действие, можем да станем очевидци на мощно възобновяване в цената на благородните метали.

Сега ще посочим няколко съществени причини, за какво да наблюдавате цената на платината и за какво тя може да е добра опция за Вашия портфейл. Ще подходя малко по-нестандартно, като ще се опитам да оборя причините, които значително са в основата на поевтиняването и разпродажбите на метала, от страна на вложителите.

Бъдещето на дизеловите коли

Голяма част от потреблението на платина се предопределя от катализаторите на дизеловите коли. А последните страдат от сериозен спад на продажбите, поради възбраната им в доста европейски страни. И тук, са и най-големите страхове на вложителите в платина. Те обаче, значително са голословни, както ще посочим по-долу.

Първо търсенето на платина от автомобилната промишленост се чака да спадне през тази година едвам с 3%, след намаляване с 3% през предходната, съгласно прогнози на WPIC (World Platinum Investment Council).

Второ - от ден на ден се приказва, че платината може да стартира съществено да измества паладия от катализаторите на бензиновите коли. Първо тъй като паладият има съществени проблеми с дефицит и второ, тъй като цената на паладия е с над 100 $ над тази на платината, след мощното му повишаване от близо 250 $ през миналата година. А двата метала, значително са взаимозаменяеми при катализаторите на бензиновите коли.

Повишението на лихвите

Фед увеличи равнището на лихвите в Съединени американски щати два пъти през тази година, а след вчерашните мнения на Пауъл, за по-нататъшно " гладко покачване на лихвите ", запасът се чака да направи това - още два пъти до края на тази година.

Това инициира усилване на $, което не е добре за благородните метали, чиито цени са в долари.

По първия въпрос по отношение на покачването на лихвите - всичко към този момент значително е заложено. На пазара се търгуват упования, тъй че неприятните упования може да се каже към този момент са отразени в цената на платината.

Доларът нарастна съществено и от тук нататък може да стартира да губи позиции. Дори и да не направи това, неприятните упования може да са преекспонирани. В последна сметка поевтиняването на платината от 20% надалеч надвишава спада на $ от към 4%.

Няма по какъв начин да не споменем и обстоятелството, че Фед може и да се откаже от две покачвания на лихвите до края на годината, в случай че обстановката с инфлацията записва утежняване, или пазарът на труда прояви признаци на уязвимост. И това може да е единствено положително за $ и за платината.

Търговската война сред Съединени американски щати и Китай

Налагането на мита върху алуминия, несъмнено визира индиректно и останалите метали. Налице са опасения, че комерсиалната война, ще инициира закъснение на международната стопанска система, като съгласно някои прогнози, тя може да коства сред 0.2 и 0.5% от международния растеж.

А платината, като доблестен метал, надалеч по-използван от златото в промишлеността, се чака да бъде наранена по направление на търсенето.

Платината е най-вече промишлен метал. Използва се като проводник в катализатори, електрониката, петролната и химическата промишленост, здравната техника и доста други Индустриалното търсене съставлява към 60% от общото търсене на платина. Едва 30% от платината се употребява в бижутерийния бизнес и 10% е капиталовото търсене.

Излишъкът при платината от последните две години

Може да се спомене, че остатъкът на платина през тази година се чака съществено да се намали (с цели 43% до 180 хиляди kOz унции) и да продължи да се намалява през идващите години.

В същото време актуалните ниски цени на платината е доста евентуално да обрекат на " банкрут " огромна част от бизнесите разчитащи на рандеман на платина.

Трябва да се спомене, че индустриалните разноски за унция платина, са при равнища от към 1 000 $ в най-големите страни производителки на метала, или надалеч над настоящите равнища на платината. Колко дълго могат да устоят производителите? Всяка непроизведена от тях унция, на процедура им пести пари...

Ето по какъв начин наподобява индустриалната цена на унция от благородния метал:

 Снимка 372656

Данни: statista.com

Защо да изберете платината пред златото?

В умозаключение, в случай че мислите да инвестирате в доблестен метал и гледате към златото, в този момент ще Ви посочим, за какво платината може би е по-добрата капиталова опция.

Цената на платината, доближи рекордно ниско равнище, съотнесена към тази на златото. В момента, това съответствие платина-злато е при равнище от 0.67, откакто по-рано през месеца доближи най-ниско равнище от 0.658.

Само ще напомним, че съгласно данни на kitco.com, съотношението цена на платина, към цена на злато, е била под 0.85, единствено в 4.7% от времето. За съпоставяне, съотношението на двата метала е било сред 1 и 1.5, в над половината от времето, през последните над 46 години, съгласно данни на уеб страницата.

 Снимка 372657

Източник: kitco.com

Най-високото съответствие сред двата метала е било малко преди президента Никсън, при равнище от 2.5, като то се намалява бързо до 1, след отпадането на златния стандарт.

За последните над 46 години, съотношението се е понижавало единствено един път под 0.75, по време на втората половина на 1982-ра година, когато възлиза приблизително на 0.81.

През обсъждания интервал, от 1971-ва година насам, междинната цена на златото е била 518 $ за унция, до момента в който тази на платината - 637 $ за унция. Или съотношението, изчислено на база на тези две цени на металите, е 1.25.

* Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка, или продажба на метали

 Най-скъпият скъп метал в света ще нарастне още
Най-скъпият скъп метал в света ще нарастне още

Той се употребява в химическата и автомобилната промишлености
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР