През последните месеци Русия се е опитала да придобие разузнавателна

...
През последните месеци Русия се е опитала да придобие разузнавателна
Коментари Харесай

Нидерландското разузнаване подозира, че Русия готви саботаж на критична инфраструктура в Северно море

През последните месеци Русия се е пробвала да придобие разследваща информация, с цел да извърши бойкот против сериозна инфраструктура в нидерландски териториални води в Северно море, съобщи Нидерландската работа за военно разузнаване и сигурност (MIVD), представена от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Близо до вятърни електроцентрали в Северно море е бил засечен съветски транспортен съд ,

който е проучвал разположената там енергийна инфраструктура, съобщи на конференция ръководителят на нидерландското военно разузнаване военачалник Ян Свиленс. 

Плавателният съд е бил ескортиран от кораби на нидерландската брегова защита.

" Видяхме през последните седмици, че руснаците се пробват да схванат по какъв начин работи енергийната система в Северно море. За първи път ставаме очевидци на сходно нещо ", сподели още Свиленс. По думите му " те мощно се интересуват от това по какъв начин биха могли да саботират енергийната инфраструктура ". 

Двете нидерландски разследващи организации

- Нидерландската работа за военно разузнаване и сигурност и Главната работа за разузнаване и сигурност (AIVD), през днешния ден разпространиха общ отчет, в който се твърди, че сериозна морска инфраструктура като интернет кабели, газопроводи и вятърни електроцентрали се е трансформирала в цел за саботажи от съветска страна.

В отчета се споделя, че Русия " скрито изследва " въпросната инфраструктура и че подхванатите от нея дейности дават индикации за " подготовка за бойкот ". 

Възможно е да има и " скрити закани " от съветска страна за доставките на вода и сила в Нидерландия, подозират разследващите служби. 

В събота нидерландските управляващи обявиха, че ще експулсират неназован брой съветски дипломати и ще затворят нидерландското консулство в Санкт Петербург.

На заглавната фотография: Рибарска лодка минава около вятърни турбини, 15 май 2019 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР