През последните месеци работата по проекта за изграждане на интерконектора

...
През последните месеци работата по проекта за изграждане на интерконектора
Коментари Харесай

Петкова и представители на Шах Дениз обсъдиха доставките на газ

През последните месеци работата по плана за създаване на интерконектора Гърция-България е интензифицирана. Мога да препотвърдя поддръжката от страна на държавното управление към междусистемната газова връзка. Това е главен приоритет, залегнал в управническата ни стратегия. За трета поредна година държавното управление залага в бюджета държавна гаранция в размер на 110 млн. евро.

За това енергийният министър Теменужка Петкова осведоми представители на консорциума " Шах Дениз " по време на среща през днешния ден, оповестиха от МЕ.

„ Ай Си Джи Би “ към този момент е бенефициент и по оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “, което ни дава опция да използваме в допълнение финансиране в размер на 39 млн. евро по плана, добави тя.

В момента и трите публични поръчки по плана за създаване на интерконектора Гърция-България са в ход – за избор на снабдител на тръби, за планиране и строителство и за избор на инженер-консултант. „ Амбицирани сме всички действия да се извършват според графика “, акцентира министър Петкова. По думите й се планува през 2020 година междусистемната газова връзка Гърция-България да бъде въведена в употреба.

Представителите на консорциума осведомиха министър Петкова, че добивът на природен газ от втората фаза на Шах Дениз е ускорено. Те увериха, че страната ни може да получи първите количества природен газ от Азербайджан през 2020 година Азербайджан поддържа България в дейностите по гарантиране на енергийната сигурност в района, допълниха още те.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР