През последните месеци Полша няколко пъти е подавала сигнали в

...
През последните месеци Полша няколко пъти е подавала сигнали в
Коментари Харесай

Полша е подала няколко сигнала в Брюксел за салмонела в пилешко месо

През последните месеци Полша няколко пъти е подавала сигнали в Брюксел за салмонела в замразени пилешки артикули, които се изнасят и за други страни от Европейски Съюз, измежду които и България. Това сподели инспекция на " По света и у нас " в Европейската система за бързо предизвестие за храни и фуражи. България също няколко пъти е уведомявала Брюксел за полско месо със салмонела и за това, че взема ограничения то да не стигне до пазара.

Вижте повече детайлности от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.


Освен Полша, която сама няколко пъти подава сигнали в общоевропейската Система за бързо предизвестие, това вършат и няколко други страни, внасяли полско пилешко месо. Сред тях са България, Чехия, Латвия, Белгия, Холандия, Германия. Всички страни предизвестяват, че взимат ограничения месото да не стигна до пазара. Швеция оповестява при започване на декември за салмонела и в полско телешко месо.

Системата за бързо предизвестие за храни и фуражи спомага за това информацията за рискови храни да бъде бързо споделяна сред държавите-членки. Конкретните ограничения за изтеглянето от пазара на рискови артикули обаче са в пълномощията на самите държави-членки.

Брюксел на няколко пъти предизвестява Полша поради проблеми с ветеринарния надзор в кланниците.

Преди няколко месеца в системата за бързо предизвестие бяха получени сигнали от 14 страни за телешко месо от Полша, което не е годно за консумация и евентуално идва от незаконни кланици.

Земеделският министър на прилежаща Чехия даже упрекна Варшава не обръща задоволително внимание на ветеринарния контрол и няма надеждна система за надзор на месото.

През първите месеци на 2019 година полският министър на земеделието увери, че страната му подхваща стъпки за стягане на контрола върху месото и месните артикули. Последвалите сигнали не оставят подозрение, че страната има какво да направи още в тази посока.
 Над 540 тона пилешко месо е импортирано у нас от полския производител Над 540 тона пилешко месо е импортирано у нас от полския производител
Агенцията по сигурност на храните е иззела над 109 тона инфектирано пилешко месо от Полша, открито в наличност. Това разгласи министърът на земеделието Д...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР