През последните месеци от кампанията за президентските избори в САЩ

...
През последните месеци от кампанията за президентските избори в САЩ
Коментари Харесай

Франс прес: Как руските хакери се намесиха във вота в САЩ

През последните месеци от акцията за президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година десетки хиляди имейли на високопоставени представители на Демократическата партия са били хакнати от съветски сътрудници и оповестени в интернет.

Според Хилари Клинтън това е била една от аргументите тя да загуби конкуренцията за Белия дом, съобщи Франс прес.

От през вчерашния ден се знае малко повече за метода, по който руснаците са работили против над 300 души от Демократическата партия на Съединени американски щати и предизборния екип на Клинтън. Това е бил един от детайлите от съветската интервенция в изборите, която е включвала и интервенции по дезинформация в обществените мрежи, към този момент разказани от Конгреса и от американското разузнаване.

Специалният прокурор в следствието на съветската интервенция в изборите Робърт Мълър през вчерашния ден повдигна обвинявания на 12 съветски сътрудници. В документ от 29 страници той разказва методите на деяние на хакерските офанзиви, осъществени от два екипа на съветското военно разузнаване ГРУ от два адреса - 20, бул. "Комсомолски " в Москва и 22, улица "Киров " град Химки, Московска област.

На 19 март 2016 година един от упрекнатите руснаци изпраща лъжливо известие на персоналния адрес в уеб пощата Джимейл на ръководителя на предизборната акция на Клинтън Джон Подеста. То имитира известие от Google за сигурността за злонамерено придобиване на информация (фишинг). Джон Подеста кликва на линка, който го препраща към подправена страница на Google, където той вкарва паролата си и по този метод несъзнателно дава на ГРУ достъп до електронната си поща.

В продължение на няколко месеца хакерите се пробват по този метод да обхванат в тайните на екипа на Клинтън. Те основават подправен акаунт на името на един от членовете на този екип и излъгват тридесетина негови сътрудници посредством връзка към екселски файл.

Нападнати са и други представители на демократите. Чрез чиновник на една от организациите им, който става жертва на фишинг, хакерите последователно проникват в сървърите на управлението на Демократическата партия и конфигурират нездравословен програмен продукт (малуер) за шпионаж на 33 компютъра, с който получават скрийнкапове и данни за последователността на потребление на клавишите. Те преравят харддисковете и в продължение на месеци крадат голямо количество данни.

През май 2016 година партията осъзнава, че е жертва на хакерска атака, и стартира да подхваща ограничения. Вирусите обаче остават скрити до октомври.

Хакерите търпеливо изчакват подобаващи моменти да разпространят откраднатите документи. Едва на 8 юни уеб сайтът DCLeaks.com, основан по заобиколен път за прикриване на самоличността им, е стартиран с публикуването на първа партида файлове.

Хакерите стоят и зад ника Guccifer 2.0, който се показва за румънец, направил хакерската атака против Демократическата партия.

И най-много те употребяват добре познатия уебсайт Уикилийкс, който в края на юни и началото на юли се свързва с Guccifer 2.0 и желае от него "всичко обвързвано с Хилари ", насърчавайки го да трансферира плячката си преди конгреса на Демократическата партия през юли. В последна сметка Уикилийкс популяризира хиляди имейли три дни преди началото на конгреса, което провокира оставката на председателката на партията поради разкриването на някои вътрешнопартийни секрети.

В последния месец преди вота през ноември 2016 година още веднъж Уикилийкс популяризира 50 000 имейла на Джон Подеста.

След изборната си загуба Хилари Клинтън обществено декларира, че е щяла да ги завоюва, в случай че не са били две намеси: на някогашния началник на ФБР Джеймс Коми, който съгласно нея излишно е възобновил тъкмо преди изборния ден обособеното следствие на персоналния й сървър, който е употребила, до момента в който е била държавен секретар (този сървър не е бил хакнат), и на руснаците.

"Бях поела към успеха, до момента в който писмото на Джим Коми от 28 октомври и съветският Уикилийкс не породиха подозрения в главите на хората, които бяха склонни да ме поддържат и в последна сметка се уплашиха ", сподели тя през май 2017 година

Клинтън изрази и убеждението си, че е имало контакти сред предизборния екип на Тръмп и Русия - нещо, което президентът републиканец постоянно е отричал като небивалица и което не е открито при следствието.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР