През последните месеци на 2020 г. разходите за труд на

...
Коментари Харесай

България е лидер в ЕС по увеличение на разходите за труд в бюджетния сектор

През последните месеци на 2020 година разноските за труд на българския бизнес нарастват с 10% на годишна база, демонстрират последните данни на Евростат. Увеличението е сходно както във връзка с изплатените суми за заплати, по този начин и за други разноски като осигуровки и налози. Това е най-високият ритъм на напредък в съюза за четвъртото тримесечие след Австрия, където покачването е 11.6% по отношение на същия интервал на 2019 година За информация, междинният растеж в Европейски Съюз е 3%, а в еврозоната - 3.3% на годишна база.

По-голям принос за нарастването в множеството страни членки наподобява има обществения бранш, където фактор са всеобщите административни покачвания за работещите на първа линия в битката с пандемията. Тук водят България и Чехия с цели 20.9% и 20.2% нарастване на разноските за работещите в бюджетния бранш.
Лидерът за тримесечието
България води страните от Европейски Съюз с максимален растеж на разноските за личен състав в " не-бизнес стопанската система " с нарастване от 20.9%, демонстрира статистиката на Евростат. Това на процедура е общественият бранш, тъй като групата включва обществена администрация и защита (с 20.3%), обучение (25.6%) и опазване на здравето (24.7%). Включени са също просвета и спорт, както и " други действия ", само че двуцифреният ритъм се дължи на обещаното нарастване на учителските хонорари до удвояването им в края на мандата на настоящето държавно управление, покачването с 30% на заплатите в някои администрации, работещи на първа линия, спомагателните хонорари за медицински чиновници. В развлекателния бранш разноските за труд са с 2.4% под равнището през четвъртото тримесечие на 2019 година, в " други " нарастването е едвам 0.9%.

На второ място е Чехия с 20.2% нарастване на годишна база, като тук високият ритъм се дължи главно на парични тласъци, изплатени на медицински служащи за напъните им в първата вълна от пандемията сред март и май. Бонусите са достигали до 75 000 чешки крони (2900 евро) и са изплатени през октомври. Това изяснява растежа от 37% на годишна база на разноските за труд в опазването на здравето в Чехия през последното тримесечие на 2021 година През март държавното управление утвърди втори сходен пакет с бонуси за напъните по време на есенната вълна на ковид в страната.

Средно разноските за труд в обществения бранш порастват с 4% в Европейски Съюз през четвъртото тримесечие, демонстрира статистиката на Евростат.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР