През последните месеци на 2017 г. се наблюдава нарастване на

...
През последните месеци на 2017 г. се наблюдава нарастване на
Коментари Харесай

Навременната имунизация на децата срещу морбили е отговорност на общопрактикуващите лекари и родителите



През последните месеци на 2017 година се следи повишаване на броя болни от морбили (дребна шарка) в Гърция, спрямо намаляването на техния брой в Румъния. Рискът от импорт на морбили в България от засегнатите страни на Балканите и от Европа е действителен и единствено високият имунизационен обсег може да подсигурява ограничение на разпространяването у нас.

Навременната имунизация на децата според Националния имунизационен календар е съществена задача и отговорност както на общопрактикуващите лекари, по този начин и на родителите.

Министерството на здравеопазването (МЗ) приканва родителите да ревизират имунизационния статус за морбили на децата си и при съществуване на пропуски да бъдат взети незабавни ограничения за имунизирането им. Морбили (дребна шарка) е зараза, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният интервал на болестта е до 21 дни, приблизително 9-10 дни. Оплакванията стартират най-често с нараснала температура, обща интоксикация и кашлица. Температурата се покачва до 39-40 градуса и се появява присъщ обрив, първо по лицето, шията и гръдния панер, по-късно по торса и крайниците. Източник на болест е единствено индивидът, а фактор на предаване е въздухът. Заразяването става при непосредствен и пряк контакт най-много в затворени пространства. След преболедуване се построява дълготраен доживотен имунитет.

Припомняме, че през 2016 и 2017 година обширна зараза от морбили засегна Европейския континент. По данни на Европейския център по предварителна защита и надзор на болесттите, Стокхолм за интервала 1 ноември 2016 година – 31 октомври 2017 година са регистрирани 13 726 случая на морбили в 30 страни на Европейския съюз (ЕС). Най-засегнати от заболяването са Румъния (5 605 заболели), Италия (4 973 заболели), Германия (952 заболели), Гърция (922 заболели). Броят на смъртните случаи на морбили през интервала доближи 30, 20 от които в Румъния. Най-висока заболяемост е регистрирана при децата до 1 година

Морбили продължава да се популяризира в Европа, защото имунизационния обсег в доста страни е под оптималния, а в 20 от страните на Европейски Съюз е под целесъобразните 95%. В началото на 2017 година в България, вследствие на импорт на морбили от пътуващи до наранени страни, породиха епидемиологични гърмежи в областите Пловдив, Пазарджик и Монтана. Бяха открити 165 болни главно измежду ромски деца, като огромната част от заболелите бяха неимунизирани или донякъде ваксинирани. В случай, че вирусът не бе срещнал болшинство от постоянно имунизирани деца, обстановката щеше да припомня в огромна степен на тази в прилежащи страни като Румъния и Гърция с хиляди болни и смъртни случай измежду засегнатите.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че морбили е мощно заразно заболяване и ограничението на разпространяването му е мъчно постижимо и изисква поредни дейности. Регулярно се организират имунизации против морбили за съответните възрастови групи, подлежащи на наложителна имунизация. Здравните управляващи и работещите измежду ромските общности здравни посредници организират акции за информиране на популацията по отношение на болестта и методите за предотвратяване от него. Благодарение на постигнатия през годините имунизационен обсег в страната и на поредната държавна политики все още рискът от зараза от морбили в България остава невисок. Въпреки това Министерство на здравеопазването е подхванало всички нужни противоепидемични ограничения за недопускане разпространяването на болестта.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР