През последните години все повече младоженци се присъединяват към благотворителни

...
През последните години все повече младоженци се присъединяват към благотворителни
Коментари Харесай

Все повече младоженци се присъединяват към благотворителни инициативи в сватбения си ден

През последните години от ден на ден младоженци се причисляват към благотворителни начинания на сватбения си ден, а хуманната процедура се трансформира в непрекъсната наклонност. Вместо дарове или цветя за булката двойките приканват своите посетители да дарят плануваните средства за обществено-значими дела.
Новата мода при организирането на сватбените церемонии планува в най-специалния и дълго чакан ден младоженците да помислят за нуждаещите се. Практиката е необятно прилагана в международен мащаб - кралската двойка Меган и Хари желаеха от своите посетители вместо дарове да създадат дарения на една от благотворителните организации, определени авансово.

Загрижени за обществените дела и публични проблеми редица български фамилии също демонстрират взаимност на сватбения си ден и подчертават върху положителния образец. В своите сватбени предложения младоженците Иванка и Христо Георгиеви от Пловдив упорстват вместо букети за булката, гостите да дарят плануваните за цветя средства за закупуването на храна за бездомни кучета. Идеята е на булката, която преди година схваща от медиите за сходна благотворителна самодейност. Двойката събира на сватбата си сумата от 250 лв., с която купуват 25 чувала кучешка храна. Разпределят дарението сред няколко организации, които оказват помощ на животни в неволя. 

Преди няколко години Световният фонд за дивата природа дава старт на акцията „ Неовяхваща прохлада в сватбения ден “. Инициативата планува гостите да дарят средствата, планувани за букети, за запазване на скъпите вековни гори. Според Елена Ганчева от Ве Ве Еф в празничната блъсканица цветята остават незабелязани. Тя споделя, че до този миг 10 двойки са подкрепили самодейността и са създали подаяние. Размерът на дарението зависи от размера на сватбата, само че нормално средствата варират сред 200 и 300 лева Със сумата се финансират изследвания на вековните гори, изясни Елена Ганчева.

„ Имаме специалисти, които в топлия сезон обикалят горите и търсят кои са вековните гори – старите, естествени гори, виждат кои са скъпите дървета, които непременно би трябвало да останат живи, показват ги и споделят, че там не би трябвало да има човешка интервенция. Тези специалисти много постоянно се натъкват на противозаконен дърводобив и на противозаконна сеч, което се придвижва като сигнал към съответните органи “.

В знак на благодарност за благородния жест младоженците получат документ за подаяние с карта на вековните гори у нас и справочник за Западна Стара планина. А в случай че събраните средства по време на сватбеното празненство надминат 100 лева, фамилията получава като подарък и плюшена играчка рис.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР