През последните години у нас нашумя сиропът от агаве и

...
През последните години у нас нашумя сиропът от агаве и
Коментари Харесай

Агаве – медената вода на ацтеките

През последните години у нас нашумя сиропът от агаве и изгодите му за здравето. Но нектарът от агаве се е употребявал сполучливо още преди хиляди години за подслаждане на разнообразни питиета. Ацтеките били първите, които познавали и употребявали агавето. Те го наричали „ подарък от боговете “ и „ медена вода “, тъй като е по-сладко от меда, само че със доста по-рядка консистенция.

Агавето не е кактус, макар че доста наподобява. В Мексико са публикувани 400 типа от групата, от които в наши дни единствено Agave Tequilana (синьо агаве) се употребява за изработката на текила. Дължината на месестите му листа варира от 30 см до цели 3 м. Цъфти единствено един път в живота си на 10-15 години.
 агаве Thinkstock/Getty Images
Растението оказва се на науката през 1753 година с помощта на класификацията на растенията на Карл Линей.

Сладкият нектар от агавето, който се употребява като сурогат на захарта, би трябвало да се извлече от сърцевината на растението.

Текилата може да се окаже потребна за костите

Освен многочислените му потребни за здравето съставки, сиропът от агаве съдържа субстанции, които укрепват имунната система, защищават от рак на дебелото черво.

Растението се употребява като подсладител на чай и кафе, овкусява самун и зърнени произведения, желета, конфитюри, кисело мляко, бонбони, десерти.

От листата на доста типове агаве се вършат въжета, връв, недодялан плат, създава се опаковъчна хартия, риболовни принадлежности, сапун, игли.

От соковете на някои други типове агаве, посредством особено варене се получава меласа, а при ферментация - алкохолни питиета.

Поради по-високото си наличие на фруктоза и ниския гликемичен показател, то е желано от хора чувствителни на мед и захар.
 
И още:

Облак от текила ще притегля туристи в Мексико (СНИМКИ/ВИДЕО)

Разхлаждащи коктейли за летните горещини, които можем да си създадем у дома

Кои са най-вредните питиета? (ВИДЕО)

Газираните питиета водят до по-бързо стареене
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР