През последните години темата за спонсорство неизменно присъства във футболното

...
През последните години темата за спонсорство неизменно присъства във футболното
Коментари Харесай

ВИС-2, Балканбанк и останалите спонсори на Левски през последните 30 години

През последните години тематиката за спонсорство непроменяемо участва във футболното житие и съществуване на Левски. На " Герена ",а и освен, се начакаха на редица богаташи и известни компании, които трябваше да трансфорат тима в гранд от съществено европейско равнище. Да му донесат безгранична популярност и доста стопански облаги.
 Янис Каргас: Чувствам се несъмнено в Левски и изобщо в България
Янис Каргас: Чувствам се несъмнено в Левски и изобщо в България

" Не чаках да ми хареса толкоз доста в България "

Дали обаче това се случи?

Ами дано разберем, правейки къса ретроспекция на всички спонсори, изгрявали в миналото на свещената за милиони последователи " синя " фланелка.

А те са много и все извънредно любопитни.

PEPSI (1991 - 1992)

Първите години след измененията в България са извънредно тежки за Левски. Отборът е в тежка финансова и управленческа рецесия, не може да играе и на личния си стадион, записва четвърто място през 1990 и шесто през 1991.

Въпреки слабото начало, " сините " построява един от най-силните сформира на Левски в историята. Това става до момента в който президент на клуба е Томас Лафчис. Под управлението на треньорите Иван Вутов, и по-късно на Георги Василев, " сините " печелят за първи път три следващи трофеи (1993, 1994 и 1995 г.) и три купи на страната (1991, 1992 и 1994 година).
 Снимка 474738
Източник:

Любопитен факт от тези години е, че Левски става първият отбор, който има спонсор на своите фланелки . Това се случва през 1992-ра година, когато световноизвестната компания " Pepsi " подкрепя " сините ". Всичко това се трансформира в действителност след усърдната работа на тогавашният президент Томас Лафчис, употребявал положителните си бизнес контакти в Гърция. Партньорството сред двете страни продължава по-малко от година.

През март 2012 година , американската компания също подпомагаше Левски, този път много по- периферно. Подписаният контракт беше за 24 месеца, в случай че може да се има вяра на тогавашния маркетинг шеф на " сините " Милена Модева.
 Симеон Славчев: Малко футболисти осъзнават какво е Левски, не съм имал оферта от Ганчев
Симеон Славчев: Малко футболисти осъзнават какво е Левски, не съм имал оферта от Ганчев

" Феновете ни се прочуха по света "

БАЛКАНБАНК/ BULSTRAD (1992 -1996)

В зората на демокрацията стартира гневното роене на банките у нас . По това време се появяват и т.нар кредитни милионери. Според мнозина, един от методите им за легитимиране е футболът у нас. От тук се пораждат и към този момент митичните истории за куфарчетата с валути, пазаруването на цели тимове, футболисти, мачове, съдии.

Луди времена!

През 1992 година Левски бива спонсориран от Туристспортбанк и Балканбанк . При съперниците пък обстановката е следната - Кредитна банка в ЦСКА, пловдивските брокери в Ботев, Кристал банк в Шумен, ЛЕКС в Ловеч, Елитбанк и Монтана. Локомотив (Пловдив) пък за малко бива спонсориран от Обединена българска банка.
 Снимка 474740
Източник:

По това време Левски реализира изключителни триумфи на футболно ниво , а също по този начин се радва и на сериозен бюджет за прехвърляния. Така се стига и до привличането на Илиан Илиев от Черно море за рекордните 2 млн. лв.. Екипите с логото на този спонсор вечно ще останат в историята на клуба, защото с тях е реализирана и паметната победа над ЦСКА със 7:1 на 23 септември, 1994 година. Да не забравяме и за дуелите от Шампионската лига с Глазгоу Рейнджърс , а също по този начин и 80-годишния празник против Байерн (Мюнхен) . Всички те, обагрени от " синята " фланелка със спонсор " Балканбанк ".

ВИС-2 (1996 - 1998)

През 1995 година парите в Левски стартират да привършват, а клубът трупва все по-големи отговорности. Започва спад в представянето на тима, а с цел да закърпи бюджета, столичният гранд се разделя със своите звезди. На " Герена " печелят повече от 3 млн. $ след продажбите на Илиан Илиев (Бенфика), Даниел Боримиров (Мюнхен 1860), Златко Янков (Юрдинген), Цанко Цветанов (Валдхоф), Емил Кременлиев (Олимпиакос) и Гошо Гинчев (Денизли).

В петъчната вечер на 21 октомври, 1996 година, спонсор на Левски става ВИС-2 . От едната страна договорът е подписан от президента на " сините " Томас Лафчис и от техническия шеф Андрей Желязков. От другата - от изпълнителния шеф на ВИС Чавдар Писарски и от вицепрезидента Йовчо Кьосев.
 Нуно Рейш с обръщение към почитателите на Левски
Нуно Рейш с обръщение към почитателите на Левски

" Бог е популярен! Вярвай в себе си, вярвай, с цел да постигнеш "

" Има доста тимове на запад, които играят с изписани на фланелките застрахователни компании. Те са сносно обезпечени материално ", изяснява тогава Желязков пред медиите. Е, казусът на Левски тогава е, до каква степен ВИС-2 може да се назовава застрахователна компания , само че това не е работа на спортната публицистика...
 Снимка 474741
Източник:

" Остойностяването на контракта е само посредством рекламата, която ще ни прави Левски, и по никакъв различен метод. Ние сме общоприет спонсор, а не общоприет разрешител на проблемите на тима в шампионата. Те се вземат решение на терена ", споделят тогава шефовете на ВИС-2.

Според публикация на вестник " Капитал " от този интервал, от ВИС-2 също по този начин дават обещание да не се месят въобще във футболните въпроси, като да вземем за пример селекция и награди. Изготвен е прецизен бизнесплан, съгласно който рекламата по фланелките и останалата част на екипите, както и рекламата на стадиона, се равнява на към 20-30 000 марки за всеки мач на Левски. ВИС-2 обаче имат изискване - клубът да не популяризира нищо друго.
 От Левски към този момент изплащат дълг към Черно море, насъбран поради договорката за Мехди Бурабия
От Левски към този момент изплащат дълг към Черно море

Халфът бе притеглен в Левски от " Тича " при започване на 2016 година

През този интервал се заформя и огромна омраза със Славия, които биват подпомагани от СИК. Така се стига и до прекратения край за Купата на България сред двата отбора през 1996 година. " Това не беше футболен мач, а война сред две български групировки. Едната завоюва, а другата страда и стачкува. Местното състезание е едно от най-корумпираните в Европа ", написа организация " Ройтерс " след абсурда.

МТЕЛ (1999 - 2015)

През 1998 година клубът е пререгистриран като акционерно сдружение . Покойният към този момент предприемач Владимир Грашнов влиза в управата на Мобилтел през 1997 година, откакто някогашният притежател Красимир Стойчев продава GSM-оператора на Майкъл Чорни. През 1998 година " Мобилтел " става общоприет спонсор на Левски против 200 000 немски марки годишно. В края на годината предприемачът изкупува акциите на тогавашният притежател Томас Лафчис. Изпълнителен шеф става голмайстор №1 в историята на клуба - Наско Сираков, а за треньор е назначен спечелилият КЕШ с Цървена звезда през 1991 година - Люпко Петрович.

За относително късия интервал отпред на клуба, той поставя главните на европейски вид ръководство и резултатите не закъсняват.

За злощастие, Владимир Грашнов умира през 2001 година след боледуване от левкемия. 14-години по-късно получава посмъртно премия за повсеместен принос към построяването и развиването на клуба.
 Снимка 474742
Източник:

Спонсорството на МТЕЛ остава, а след Грашнов, клубът е стихотворец публично от съветския олигарх Майкъл Чорни. Периодът му на ръководство се помни като " огромното харчене на пари ". През 2001 влиза в надзорният съвет на клуба. По времето на Чорни Левски има най-голям бюджет, близо 20 млн. лв. , а заплатите в клуба са фантазия за всеки български футболист. Заради проблемите си с родните управляващи, предприемачът трансферира акциите си и отговорността за съществуването на клуба на юрист Тодор Батков, който посредством постоянния спонсорски контракт, съумява да държи Левски на крайници чак до 2015 година.
 Мишо Вълчев: На Спиерингс му е нужна повече класа, с цел да играе в Левски
Мишо Вълчев: На Спиерингс му е нужна повече класа, с цел да играе в Левски

" Много от футболистите не демонстрираха равнище "

Докато мобилният оператор грее на " сините " фланелки, на " Герена " реализират велики триумфи - 8 трофеи на България, 5 Купи на България, 4 Суперкупи на България, 1/4-финал за Купата на УЕФА (2005), класиране в груповата фаза на Шампионската лига (2006), групова фаза на Лига Европа (2010).

VTB CAPITAL (2012 - 2014)

През годините финансовото въздействие на МТЕЛ в Левски отслабва и през март 2012 година дъщерното сдружение на съветската банка " Внешторгбанк " - VTB Capital публично е новият главен спонсор на Левски.

" Договорът с VTB Capital е с доста явен механизъм по какъв начин може да продължи съдействието с новия спонсор. Не мога да разкрия сумата по него, само че тя е задоволително основна и запълва по-голямата част от обичайна дупка в бюджета. Това спонсорство и материалното изражение ни дава успокоение и сигурност, което е доста значимо. Благодарение на това, ние сме единственият или един от дребното, които заплащат цялостния размер и постоянно заплатите на играчите си, както и налозите си ", споделя щастливият Тодор Батков в деня на подписването на контракта.
 Снимка 474743
Източник:

В края на 2013 година, договорните взаимоотношения сред двете страни изтичат и те не биват възобновени. Смята се, че руснаците са наливали по 3 млн. евро на сезон в " синия " клуб. Оттам насетне Тодор Батков неуморно приказва по какъв начин идващият огромен спонсор на Левски ще бъде енергийният колос " Газпром " , само че това по този начин и не се случва.
 Спортният шеф на Хекен разгласи пред ТОПСПОРТ дали шведите желаят състезател на Левски
Спортният шеф на Хекен разгласи пред ТОПСПОРТ дали шведите желаят състезател на Левски

Ето каква е обстановката с Насиру Мохамед

ЛЕВ ИНС (2014 - 2015)

Левски и застрахователна компания " Лев Инс " подписват контракт за съдействие до края на календарната 2014 година . Двете страни тогава не афишират съответните параметри по съглашението, само че новият спонсор на " сините " финансира освен представителния отбор на 26-кратните първенци, а и неговата детско-юношеска школа.
 Снимка 474744
Източник:

Със сигурност обаче от клуба не вършат добра реклама на компанията, защото с нейното лого инкасират един от най-слабите полусезони в цялата си история . В последна сметка селекцията на Стойчо Стоев " печели " позорното право да играе във втората плейофна шестица през сезон 2014/2015. Без формален спонсор на екипите си, няколко месеца по-късно левскарите губят и финала за Купата на България против Черно море с 1:2.

VIVACOM / EFBET (2015-2019)

На 31 юли, 2015 година, телекомуникационната компания " Виваком " става формален спонсор на Левски. Първоначално договорът е за една година, само че по-късно се удължава , когато ръководството на клуба е поето от Спас Русев.
 От Левски дадоха цялостен доклад за разноските си през месец март
От Левски дадоха цялостен доклад за разноските си през месец март

Справят ли се добре на " Герена " със сегашната тежка финансова обстановка?

Според него това е най-големият спонсорски контракт в историята на българския футбол , като в касата на клуба щели да влизат милиони левове на година. Поради този факт, се продава и името на клубния стадион, който и сега се назовава " Vivacom Arena - Георги Аспарухов ". В едно от своите изявленията, предприемачът даже приканва почитателите на Левски да станат клиенти на въпросният мобилен оператор, в случай че желаят бъдещето на обичания им клуб да бъде подсигурено. ..
 Снимка 233278
Източник:

В началото на своето ръководство Спас Русев също по този начин споделя: " Мой приоритет става съществуването на клуба - погасяване на отговорности, стабилизиране на финансовото състояние, внасяне на нужното успокоение в играчите и треньорския щаб ".

Нито едно от тези неща не се случи.

В края на 2018 година, Левски предоговаря договорните си връзки с Efbet и букмейкърската компания става главен спонсор на клуба. От компанията и дотогава оказват помощ на " сините ", само че новият договор е със доста по-добри финансови условия в съпоставяне със остарелия. Нещо, за което ТОПСПОРТ Ви оповестява първи, през месец ноември 2018 година.
 Снимка 424511
Източник:

На " Герена " стартират да получават по 184 хиляди лв. на месец от букмейкъра. Това значи, че в клуба влизат малко над 2,2 млн. лв. на година или общо 6,6 млн. лв. за целия период на контракта , който не трябва изпълнен. До тогава логото на Efbet стои на гърба на екипите на Левски. Но от този миг към този момент заема челно място на фланелките на " сините " и заменя досегашния общоприет спонсор Vivacom.

7777 .bg

На 9 юли, 2019 година, с оглед новата власт на " Герена ", формален спонсор на клуба става Национална лотария, а логото на компанията 7777.bg изгрява на екипите на отбора. С оглед на всички проблеми към притежателя Васил Божков и отнемането на лиценза на гореспоменатата компания, ще бъде забавно да забележим дали четирите седмици ще бъдат на " сините " фланелки и при подновяването на шампионата.
 Снимка 469484
Източник:
 Левски подписва с задграничен спонсор
Левски подписва с задграничен спонсор

Нова активизация и измежду феновете

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР