През последните години технологиите са сред най-динамичните и привлекателни сегменти

...
През последните години технологиите са сред най-динамичните и привлекателни сегменти
Коментари Харесай

Как да се наложим в чужбина с българска онлайн платформа?

През последните години технологиите са измежду най-динамичните и привлекателни сегменти у нас, стартъп екосистемата се развива с бързи темпове, а нови онлайн артикули и услуги се появяват всеки месец. Стъпвайки на положителните обичаи в ИТ образованието, както и на относително ниските разноски за пускане на бизнес в България, мнозина сътвориха нови перспективни уеб планове. А съществуването на няколко фонда за рискови вложения, както и запазилата се през годините макроикономическа непоклатимост в допълнение подкрепят този развой. С развиването на сектора обаче все по-често чуваме да се задава и въпросът: по какъв начин български онлайн бизнес може да придобие международна известност и

да се трансформира в световен състезател.

Разбира се, надали е реалистично да чакаме родна компания да доближи мащабите на най-големите играчи в бранша като Amazon, Гугъл, Фейсбук или eBay. Дали обаче е по опциите ни да се преборим най-малко за място измежду най-успешните европейски цифрови компании. Естония има своя сполучлив образец в лицето на Skype, Швеция има Spotify и Mojang, Финландия – Rovio, Франция – BlaBlaCar, Англия – Shazam, TransferWise и цяла плеяда други сполучливи цифрови стартъпи. Затова се постанова въпросът: допустимо ли е българска компания да доближи най-малко равнището на изявените европейски играчи, създавайки разпознаваема световна онлайн услуга или приложение.

Един бърз взор към най-големите български интернет групи – НетИнфо, Спортал Медия Груп, Уеб Медия Груп и други – демонстрира, че множеството от тях са насочени най-вече към локалния пазар и основно към медийните услуги. Сегмент, който

мъчно може да се мери по своята скалируемост

с други цифрови сфери като обществените мрежи, онлайн търсачките или чат месинджърите да вземем за пример. Налага се изводът, че с цел да реализира една компания сполучлива интернационална агресия, тя би трябвало да предлага извънредно скалируем артикул или услуга, който да е релативно елементарен за локализиране в голям брой национални пазари и не на последно място – тя би трябвало да разполага с достъп до рисково финансиране, което да обезпечи бързото й световно разгръщане. Това обаче надалеч не е елементарно.

Преди пет години създателят на сегашния текст имаше опция да организира къс диалог с известния рисков вложител, маркетинг гуру и публицист Гай Кавазаки в границите на френската стартъп конференция Le Web.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР