През последните години социалните медии придобиха изключителна власт над обществените

...
През последните години социалните медии придобиха изключителна власт над обществените
Коментари Харесай

TikTok предизвикателство за кражба на коли коства $200 млн. на Hyundai

През последните години обществените медии получиха изключителна власт над публичните процеси. От ролята им по време на избори, през амплоато им на източник на персонални данни, до канал за осъществяване на акции, свързани с хибридни офанзиви, агитация и откровена дезинформация – те играят значима роля във всяко оформящо света ни събитие.

Тази власт на социаялните мрежи беше демонстрирана и при започване на тази седмица, откакто стана ясно, че предизвикателство в TikTok в последна сметка е коствало 200 млн. $ на един от водещите автомобилни производители – Hyundai.

Компанията, оповестява Engadget, е поставила относително бърз завършек на групов правосъден иск, провокиран от нашумяло TikTok предизвикателство за кражба на коли, съгласявайки се да заплати 200 млн. $, с цел да обезщети към 9 млн. притежатели на Hyundai и Kia в Съединени американски щати. Около 145 млн. $ от тях са предопределени за покриване на загубите на консуматори, чиито коли са били откраднати или развалени и не са получили застрахователно покритие за нанесените им вреди.

Споразумението обгръща необятна гама от коли Hyundai и Kia, пуснати на пазара сред 2011 и 2022 година, в това число Elantra, Santa Fe и Tucson. Включени са и моделите Genesis Coupe от 2011-2014 година Двете компании ще платят до 6 125 $ на всеки притежател, претърпял цялостна загуба на автомобила, и до 3 375 $ за вреди по него и всякакво персонално имущество.

Освен това Hyundai и Kia към този момент са пуснали софтуерна актуализация, която усъвършенства системите против кражба за някои модели (като Elantra 2017-2020, Sonata 2015-2019 и Venue 2020-2021) посредством деактивиране на функционалността push-to-start и удължение на алармата. Другите наранени модели се чака да получат сходна надстройка на сигурността до юни, оповестява още Engadget и прибавя:

„ Като част от съглашението Hyundai и Kia ще предложат и до 300 $, с цел да оказват помощ на водачите да си закупят устройства срещу кражба. Те споделят, че към този момент са дали " десетки хиляди " безвъзмездни ключалки за кормилото на засегнатите клиенти и са обезпечили разновидности за застраховка ААА за тези от тях, които са имали проблеми със застрахователното покритие “.

" Предизвикателството Kia " се появява в средата на 2022 година, откакто група, наречена Kia Boyz разгласява видеоклипове в TikTok, в които демонстрира по какъв начин употребява USB кабели, с цел да подкарат доста модели на Hyundai и Kia без имобилайзери срещу кражба. Скоро по-късно кражбите на тези модели внезапно нарастват, а Националната администрация за сигурност на придвижването по пътищатана Съединени американски щати се намесва, откакто най-малко 14 произшествия и осем смъртни случая са свързани с това предизвикателство.

В последна сметка това съглашение предотвратява шумната правосъдна борба, макар че не е наложително с него да бъдат прекъснати други искове, заведени към двете компании, в градове като Кливланд, Сан Диего и Сиатъл. Но съглашението е значимо и от друга позиция – то акцентира цената, която могат да имат проблемите със сигурността в ерата на обществените медии, защото не е нужно дълго време и доста старания, с цел да могат слабите места на даден артикул или технология да станат обществено притежание.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР