През последните години социалните медии и смартфоните бяха в основата

...
През последните години социалните медии и смартфоните бяха в основата
Коментари Харесай

Изнервяте ли се, когато някой снима със смартфон на градския плаж

През последните години обществените медии и смарт телефоните бяха в основата на доста полемики по отношение на персоналното пространство и поверителността. В Германия това лято се разгаря следващият подобен спор – този път въпросът е дали да се забрани използването на мобилни устройства в обществените градски плажове, написа немската осведомителна организация ДПА.

Проблемът идва от все по-мощните камери на смарт телефоните, което прави доста елементарно снимането на някого без неговото познание и единодушие. Така се нарушават открити правила на поверителност в публичните басейни в Германия, където не е необичайност и нудисткото къпане, изяснява ДПА. Въпросът е и доста по-сериозен, когато казусът визира малолетни.

Няколко огромни комплекса към този момент са стегнали разпоредбите си преди началото на летния сезон. Визуални знаци и табели на няколко езика към този момент уведомяват посетителите на градските плажове в университетския град Фрайбург за възбраната. Такива ограничения обаче няма да са задоволителни заради разпространяването и опциите на мобилните устройства, разясняват от " Германското плажно общество ", основано в Есен.

Забраните се опират на немското законодателство за персоналните права и немския закон за авторското право. Според тях е разрешено снимането на обществено място, само че не и разпространяването или обявата – което обгръща и обществените медии. Според ДПА против фотоси, които " нарушават най-интимните сфери на личността " може да се употребява и Наказателния кодекс.

Басейните вземат решение сами какви ограничения да наложат. Баните в Карлсруе, да вземем за пример, са присъединили възбрана за използването на мобилни устройства в своите правила. Ако видят някой да " се занимава " със смарт телефон, инструктурите по плуване го предизвестяват да го прибере в джоб или чанта. Ако някой клиент пък желае да снима детето си, би трябвало първо да приказва с някой от чиновниците на басейна.

Хамбургската компания " Бедерланд ", която ръководи многочислени басейни, също не разрешава правенето на клипове и фотоси. Комплексът " Ариба " – един от най-големите в Германия – не разрешава каквото и да е приложимост както на мобилни телефони, по този начин и на бинокли.

Не всички обаче са единомислещи за потребността от такава възбрана. Тимо Шайба, притежател на комплекс в Айзенах, счита, че тематиката е преекспонирана. " За шест години не съм имал подобен проблем ", сподели той пред ДПА. Други компании пък не разрешават използването на електронни устройства на доктрина, само че на процедура не пречат на посетителите да погледнат телефона си или да се обадят по него.

Други басейни са намерили метод да лимитират единствено снимащата функционалност на смарт телефоните. На входа те краткотрайно запечатват камерите на телефоните със специфична еднократна лепенка, в началото основана да се бори с индустриалния шпионаж.

Създателят ѝ Холер Дицел изяснява, че " единствено възбрана нищо няма да реализира, тъй като нямаш надзор над използването ѝ. Обществени бани и сауни към този момент употребяват продукта му, а доста други го разучават.

Според представителя на " Германското плажно общество " Хоаким Хойзер най-добре е всеки комплекс самичък да избере каква възбрана или система да употребява, с цел да дава отговор тя на личните му потребности. Той обаче признава, че към момента е мъчно да се предодвратят нарушавания: " в басейн с 5000 или повече гости дневно би било мъчно или дори непостижимо да се правят инспекции и действително да се ползва възбрана за мобилни устройства. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР