През последните години „Софийска вода“ като част от международната група

...
През последните години „Софийска вода“ като част от международната група
Коментари Харесай

Започна ремонт на първото от трите енергийни сърца на „Софийска вода“


През последните години „ Софийска вода “ като част от интернационалната група Веолия постави изключителни грижи и влага в иновационни планове, които трансформират методично Софийската пречиствателната станция за отпадъчни води (СПСОВ) край Кубратово, във водещ обект-пример за кръгова стопанска система измежду 3000 сходни обекти на групата, ситуирани из целия свят.

Монтираните през 2009 година три генератора, всеки с електрическа мощ 1063 кВт, работят с биогаз, добиван при пречистването на отпадъчните води на територията на Столична община. Тази „ зелена електрическа енергия “ от дълго време направи пречиствателната станция енергийно самостоятелна, макар огромното количество сила, належащо за непрекъснатия софтуерен развой. В момента в Кубратово се създава към 24% повече сила от тази, нужна за процеса, а оставащата сила се продава на свободния пазар за сила.

Трите настоящи генератора на СПСОВ Кубратово изслужиха своите софтуерно избрани им 60 000 работни часа, произвеждайки над 160 000 мВтч електрическа енергия и спестявайки над 60 000 тона карбонови излъчвания годишно да не се изпускат в атмосферата. Сега „ Софийска вода “ реализира поетапен ремонт на оборудванията. Всъщност 20-клапановият мотор с вътрешно горене минава главен ремонт в Австрия, където ще бъдат сменени главните съставни елементи на непрестанно работилите през последните 9 години мотори.

Генераторната част след демонтажа ще бъде тествана във Варна, а главният ремонт на моторите се прави, сертифицира и подсигурява от австрийския производител ( на снимката/ите се вижда миг от демонтажа на първия от трите двигателя).

Веолия е водеща компания в областта на екологичните услуги в три посоки – води, сила и преправка на боклуци. Компанията изповядва и ползва в активността си модерната философия на кръговата стопанска система и преглежда всеки боклук като запас. Амбицията на „ Софийска вода “ като част от групата е да се трансформира в енергийно безпристрастен ВиК оператор, което значи, че възнамерява да създава повече сила, в сравнение с употребява за цялостната си активност.

През 2018 година, „ Софийска вода “ бе отличена със специфична премия за зелена инвестиция на националния конкурс за „ Най-зелените компании в България “ за нововъведения въведени в Пречиствателната станция.

СПСОВ Кубратово беше отличена за забележителен принос във ВиК бранша със специфичен акцент върху нововъведенията в понижаване на енергийното ползване и кръговата стопанска система на шестите годишни награди за продан в региона на силата и водата в Лисабон. В влиятелната интернационална платформа бяха отличени компании в девет разнообразни категории. Софийска вода завоюва наградата за ръководство на питейни и отпадъчни води.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР