През последните години София става все по-посещаван град. Причините за

През последните години София става все по-посещаван град. Причините за ...

Нови правила как да изглеждат сградите в София.


През последните години София става все по-посещаван град. Причините за това са от една страна, популяризирането на дългите уикенди, а от друга – евтините самолетни билети. Какво обаче вижда чуждестранният турист пристигайки в българската столица? Неподдържани фасади, висящи кабели, „кацнали” по стените на жилищните сгради климатици и безброй други неща, които определено загрозяват лицето на София. Това обаче ще се промени, обеща главният архитект на София Зравко Здравков, който направи отчет на дейността си от встъпването му в длъжност преди 3 години. От днес на публично обсъждане е достъпен проект, в който са описани правилата как могат да изглеждат фасадите, в какви цветове могат да бъдат решени те, местата за поставяне на климатици и рекламни елементи. До голяма степен стандартите за заимствани от Лондон. „Това е огромна претенция да подредим града. Изследвали сме опитът на редица градове от Америка до Азия. Спряхме се на няколко европейски градове, сред които Лондон, в които действат такива системи от стандарти. Стартираме пилотно със зоната около улиците “Граф Игнатиев”, “Солунска”, “Шишман” и “6 септември””, каза арх. Здравков.

За всяка сграда във въпросната зона вече е изготвено досие и са посочени възможните цветове, в които могат да бъдат решени сградите, как могат да изглеждат партерните им етажи, какво да е осветлението и други. В посочения район има и доста сгради със статут „паметник на културата”. Техният брой е 48. За всяка от тези сгради ще бъде изготвено задължително изискване за възстановяване, а собствениците ще имат 3 години да изпълнят предписанията.

НАГ е разпоредил на районните кметства да извършат проверка на състоянието на сградите, които са със статут на културно наследство. Също така има и изготвена програма, която ще подпомага собствениците на такива постройки с изработването на проект за възстановяването им.

Източник: fakti.bg