През последните години София става все по-посещаван град. Причините за

...
През последните години София става все по-посещаван град. Причините за
Коментари Харесай

Нови правила как да изглеждат сградите в София

През последните години София става все по-посещаван град. Причините за това са от една страна, популяризирането на дългите уикенди, а от друга – евтините самолетни билети. Какво обаче вижда задграничният екскурзиант пристигайки в българската столица? Неподдържани фасади, висящи кабели, „ кацнали” по стените на жилищните здания климатици и безчет други неща, които несъмнено загрозяват лицето на София. Това обаче ще се промени, даде обещание основният проектант на София Зравко Здравков, който направи доклад на активността си от встъпването му в служба преди 3 години. От през днешния ден на обществено разискване е наличен план, в който са разказани разпоредбите по какъв начин могат да наподобяват фасадите, в какви цветове могат да бъдат решени те, местата за слагане на климатици и рекламни детайли. До огромна степен стандартите за заимствани от Лондон. „ Това е голяма рекламация да подредим града. Изследвали сме опитът на редица градове от Америка до Азия. Спряхме се на няколко европейски градове, измежду които Лондон, в които работят такива системи от стандарти. Стартираме пилотно със зоната към улиците “Граф Игнатиев”, “Солунска”, “Шишман” и “6 септември””, сподели арх. Здравков.

За всяка постройка във въпросната зона към този момент е направено досие и са посочени вероятните цветове, в които могат да бъдат решени постройките, по какъв начин могат да наподобяват партерните им етажи, какво да е осветлението и други. В посочения регион има и много здания със статут „ монумент на културата”. Техният брой е 48. За всяка от тези здания ще бъде направено наложително условие за възобновяване, а притежателите ще имат 3 години да изпълнят предписанията.

НАГ е разпоредил на районните кметства да извършат инспекция на положението на постройките, които са със статут на културно завещание. Също по този начин има и направена стратегия, която ще подкрепя притежателите на такива постройки с изработването на план за възобновяване им.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР