През последните години София си сътрудничи активно с Виена по

...
През последните години София си сътрудничи активно с Виена по
Коментари Харесай

София ползва опита на Виена в управлението на отпадъци

През последните години София си сътрудничи интензивно с Виена по тематиката:  " Управление на отпадъците – построяването на система за разделно събиране на отпадъците,  извличането на всички годни за преработване и повторна употреба суровини и  термичната обработка ". " Виена има над 50 години практика  в областта на ръководството на боклуци и ние имаме опцията да се възползваме от насъбрания опит и резултати при построяването на софийската интегрираната система за ръководство на битовите боклуци. " Това сподели кметът Йорданка Фандъкова при визитата си на две съоръжения за термична обработка в австрийската столица,  инсталациите в Пфафенау и Шпителау.  Кметът на София Йорданка Фандъкова посети инсталациите за термична обработка в австрийската столица дружно със зам.-кмета Йоана Христова, кмета на регион „ Сердика “ Тодор Кръстев и жители от регион „ Сердика “. По време на запознаването със оборудванията бяха  разисквани системите, гарантиращи екологичния резултат на  инсталацията.

Инсенераторът в Шпитенау е ситуиран в един от централните региони на Виена, в непосредствена непосредственост до университета и до жилищните здания в квартала. Фасадата му е дело на фамозния австрийски проектант Фриденсрайх Хундертвасер и е една от  туристическите забележителности в града. В столицата на Австрия работят общо четири съоръжения за термично отнасяне на отпадъците. Те са част от структурата на общинското енергийно сдружение " Виенска сила " ООД. Инсталациите оползотворяват годишно към 900 хиляди тона боклуци, а  получената топлинна сила от към 1,5 млн. МВт/ч годишно се подава към топлопреносната мрежа. С сила от боклуци се топлят 45 % от семействата във Виена. Според виенските експерти  топлинната обработка дружно с извличането на първични материали и производството на компост от зелени и био-отпадъци   е част от общия развой на управлението  на отпадъците. Целта е да се ограничи депонирането на отпадъците като нездравословно за околната среда. Виена към този момент не депонира боклуци, споделиха виенските специалисти.

През последните години Столичната община изгради  съоръжения за биологично отнасяне на зелени и биоотпадъци, от които се създава компост и електрическа енергия и  Завод за механично-биологично отнасяне на битовите боклуци. От 2016 година всички битови боклуци, генерирани от семействата,  се одобряват и третират  в оборудванията на  завода като се създава РДФ гориво и компост, като преди този момент се отделят всички материали, годни за преработване.

През 2012 година с решението, с което Европейската комисия утвърждава осъществяването на завода за отнасяне на битовите боклуци на София, е утвърдено и произвеждане на РДФ, който да се употребява като различно гориво в оборудване за когенерация на сила в инсталациите на „ Топлофикация София “ ЕАД и единствено като краткотрайно решение в циментови фабрики в България.

Инсталация за произвеждане на топлоенергия от РДФ гориво е проектирана от датската компания Ramboll A/S, определена след конкурс с 22 претендента. Избраната технология дава отговор на условието на Европейската комисия за „ най-хубава потвърдена технология “, която Европейската комисия поддържат с финансиране.

Избрана е технологията „ скарно изгаряне “ поради преимуществата във връзка с типа РДФ и по-малкото летяща пепел в димните газове. Същата технология употребяват и инсталациите във Виена. Избрана е от Копенхаген за завода, който е пуснат в употреба 2017 година, и от Сингапур за оборудване, което ще бъде пуснато през 2023 година

Над 450 сходни съоръжения работят в цяла Европа. Най-много са в Скандинавските страни, Германия и Франция.

С стартирането на новата апаратура ще се заместят част от старите мощности на Топлоелектрическа централа „ София “. По този метод се понижават излъчванията, които ТЕЦ-а емитира във въздуха.  С новата апаратура фините  прахови частици  от Топлоелектрическа централа „ София “ понижават с 6  т на година или с 9,6%. Европейската норма на излъчванията на фините прахови частици за индустриалните уреди е 10 мг на пространствен метър, а инсталацията на София ще покрие норма под 1 милиграм на пространствен метър. Емисиите на въглероден оксид  понижават с 87,2 т/г., което е със 7% по-малко, а  азотните оксиди понижават с 46,4 т/ година или 2% по-малко.

Инсталацията на София е проектирана с сложна 4-степенна система за ликвидиране на отработените газове от най-съвременно потомство.  Заедно с инсталацията се построява и мониторингова система, която следи всички механически параметри от работата на инсталацията и излъчванията във въздуха. Данните за въздуха ще бъдат налични в действително време при непрестанно премерване. Комитет за наблюдаване ще следи както процеса на създаване, по този начин и първите години от действието на инсталацията.

С новата съвременна мощ „ Топлофикация София “ понижава с 10 – 11% потребявания природен газ.

Инсталацията ще създава 58 MW топлинна сила за 40 000 семейства и 20  MW електрическа енергия за 30 000 семейства.

Общата стойност на плана е 157, 5 млн. евро, като Столична община кандидатства пред Европейска комисия за 58%  безплатна помощ по ОПОС или 91,8 млн. евро. Съфинансирането ще бъде обезпечено с заем от Европейска инвестиционна банка в размер на 65,7 млн. евро за 19 година, като първите 4 са гратисен интервал.

На плана е направена Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), сега тече процедура в Управляващия орган на ОПОС, след което планът ще бъде изпратен за инспекция и координиране към отрасловите дирекции на Европейската комисия.

Инсталацията за произвеждане на топло- и електрическа енергия от РДФ гарантира  на София екологично, трайно, без значение и съвременно ръководство на отпадъците.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР