През последните години сме свидетели на хакерски атаки с пускане

...
През последните години сме свидетели на хакерски атаки с пускане
Коментари Харесай

Вътрешен човек подпомагал хакерската атака в НАП

" През последните години сме очевидци на хакерски офанзиви с стартиране на вируси, които блокират системите. Тук обаче става дума за източване на бази данни с сензитивна информация. Очаквах прокуратурата да се сезира и да нахлуе в Национална агенция за приходите. Това обаче не се случи. "

Това разяснява пред bTV някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи проф. Николай Радулов по отношение на хакерска офанзива в Национална агенция за приходите.

Според него при подобен тип офанзиви нормално има и човек от вътрешната страна.

Бившият основен секретар на Министерство на вътрешните работи акцентира, че най-слабото звено в тези осведомителни системи са точно хората, защото те са елементарно манипулируеми, издават паролите и знаят задните малки врати.

По думите му вредите могат да настъпят напред във времето.

Проф. Радулов изясни, че при такива системи се прави самостоятелна инспекция от външен проверяващ, който прави хакерска офанзива, тъй че да види дали може да проникне в системата. Такива инспекции обаче у нас не се правели.

Той е на мнение, че не може нископлатени IT експерти да изготвят електронни системи с висока защитеност. Най-добрите експерти отиват там, където се заплаща добре - в чужбина или в западни компании, които имат клонове в България.

Александър Кашъмов от стратегия " Достъп до информация " не отхвърли опцията хората да бъдат изнудвани поради информацията, която e изтекла.

Кашъмов е безапелационен, че българските институции би трябвало съществено да погледнат на случая, а българското общество да бъде осведомено.

Експертът по киберсигурност Любомир Тулев пък посочи, че не би трябвало да се спекулира с каквато и да било информация, с цел да се откри виновният.

Той също е разкрил информация за себе си, ЕГН и подавана данъчна декларация от него.

Според Тулев най-важното е да не се допусне повторно подобен теч на информация.

Малко по-късно пред bTV представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров съобщи, че съгласно него двете писма изпратени до медиите са от разнообразни лица.

Той уточни, че не е изумен от това, че 20-годишен мъж е арестуван за хакерската офанзива. По-важното било, че има прогрес в следствието.

По думите му към момента не е ясно каква ще бъде санкцията на Национална агенция за приходите след пробива в системата, само че това щяло да стане ясно след инспекцията на Комисията за отбрана на персоналните данни. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР