През последните години секторът на ИКТ отчита положителни тенденции и

...
През последните години секторът на ИКТ отчита положителни тенденции и
Коментари Харесай

IT-секторът с все по-голям принос за икономиката ни и ръста на БВП


През последните години секторът на ИКТ регистрира позитивни трендове и е един от най-бързо разрастващите се в стопанската система на страната. По данни на Евростат брутната добавена стойност на ИКТ бранша е на стойност 1,43 милиарда евро и нараства с 25%. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов на кръгла маса Bulgarian ICT Watch, проведена за осма поредна година от ICT Media и БАСКОМ със съдействието на Министерството на стопанската система.

По думите му България е измежду страните членки на Европейски Съюз, където делът на бранш ИКТ във образуването на брутната добавена стойност е относително по-висок, нареждайки страната на 5-то място в Европейски Съюз. В тази връзка той добави, че през първо тримесечие на 2019 година показателят на оборота в услугите в региона на ИКТ е достигнал 154% при база 2015 година, а оборотът на предприятията е повишен с 16% по отношение на съответното тримесечие на миналата година. Икономическият зам.-министър акцентира още, че заетите в сектора са над 57 хиляди души, което прави бранша определяща промишленост за българската стопанска система.

Лъчезар Борисов изрази мнение, че ICT браншът се развива и без намесата на страната, само че че Министерството на стопанската система има принадлежности, с които подкрепя неговото развиване. В поддръжка той посочи, че за интервала 2008-2019 година са издадени документи по Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ) на 42 плана във високотехнологични услуги. Зам.-министър Борисов изрази предпочитание за срещи с бизнеса и дискутиране на оферти от тяхна страна в посока по-ефективно съдействие и набелязване на ограничения, с които страната да е в интерес на бранша. По думите му София е подготвена да бъде столица на IT бранша в Европа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР