През последните години се забелязва намаляване на транспортираните стоки по

...
През последните години се забелязва намаляване на транспортираните стоки по
Коментари Харесай

Намалява транспортът на стоки по река Дунав през последните години

През последните години се вижда понижаване на превозените артикули по река Дунав. Няма съответна причина за това, като факторите са сложни, разяснява в Русе генералният шеф на Дунавската комисия Манфред Зайц.

Той осведоми, че през последната година са били превозени 40 млн. тона товари по реката. Допреди четири-пет години количеството е било 45 млн. тона, а в края на 80-те години - към 90 млн. тона. Зайц уточни, че би трябвало да се означи и структурата на промишлеността в дунавските региони, както и подобряването на останалите типове превоз - като шосеен, железопътен.

По думите му една от аргументите за намаляването на транспортираните товари по реката е недобрата инфраструктура и поддръжка.

"Ключовият фактор за триумф е надеждността на речната инфраструктурата, в случай че желаеме да върнем назад товарите по Дунав ", сподели Зайц.

По думите му плавателният път по реката би трябвало да се усъвършенства още. Това ще разреши на корабособствениците да употребяват плавателните си съдове по най-ефективния метод.

Зайц изясни, че в това отношение има напредък в съвсем всички страни по поречието на Дунав. Сериозен прогрес се следи и в дейностите на България по обезпечаването на по-добри условия за мореплаване. Генералният шеф на Дунавската комисия уточни за образец отпуснатото финансиране през предходната година от Министерството на превоза за драгиране на проблематични места от речния път в българския сектор. Той се е срещнал през днешния ден и с изпълнителния шеф на изпълнителната организацията "Проучване и поддържане на река Дунав " Павлин Цонев, който му съобщил, че драгажните действия ще продължат.

Зайц съобщи, че при вярна поддръжка река Дунав има голям капацитет за транспорт на артикули и на пасажери.

В крайдунавския град той взе участие в партньорска среща на консорциума по план "Грендел ", на която Българо-румънската палата е хазаин.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР