През последните години се работи безапелационно срещу контрабандата. Това са

...
През последните години се работи безапелационно срещу контрабандата. Това са
Коментари Харесай

Борисов размаха пръст към сектора с горивата да излязат на светло, иначе - арести

През последните години се работи безапелационно против контрабандата. Това са стотици милиони повече в бюджета, сподели министър-председателят Бойко Борисов на представянето на резултатите от четвъртото тримесечие на 2018 година за трендовете и равнищата на противозаконна търговия с цигари от изследването на празните опаковки. Те бяха показани на среща в Гранд хотел София.

По думите му това демонстрират и справките на финансовото министерство.

„ С това се дава опция за нарастване на учителските заплати, на полицията, на съдии, прокурори и всички останали “, уточни Борисов и добави, че политическата воля е значима.

„ Също е значимо, че в Министерство на вътрешните работи, в гранична, в данъчна полиция имат потенциал, с който да правят сполучливо работата си “, сподели още той.

Премиерът Борисов посочи, че с изключение на множеството пари в бюджета, събрани от акцизи, доста съществено се работи и против контрабандата при захарните произведения, месата и други акцизни артикули.

„ Затова от 2014 година до 2019 година приходите са с 50 % повече в бюджета - или това прави от 29,4 милиарда на 43,9 милиарда “, добави Борисов.

Премиерът съобщи, че по същата скица се управляват горивата. Борисов е уверен, че новата разпоредба за видеонаблюдението ще помогне в битката с контрабандата и този бранш.

„ Очаквам секторът на горивата да приведе бизнеса в бяло, тъй като тези с цигарите, които не се съобразиха, към този момент са в ареста. Сега ще излезе и наредбата за видеонаблюдението и към този момент доста започнаха да скърцат. Защото не може да искаш да си правиш профилактика на измервателните уреди, когато ти идват танкери, да речем. Трябва да се прави преди този момент. Тотално видеонаблюдение ще има по пристанищата “, съобщи Борисов.

„ Аз същински се надявам, че в случай че петролната и газова асоциация, дребните и междинните бензиностанции по същия метод неправителствения бранш и организациите могат да следят всичко, което вършим. Целта ни е субективният човешки фактор да бъде редуциран до най-малко. Вече имаме 100% надзор върху пристанища, рафинерии. Убеден съм, че до няколко месеца резултатите в горивата ще бъдат същите, мога да ви обещая. Тези, които не се съобразиха с цигарения бизнес, са в арестите. Моят съвет към всички е по най-бързия метод да си приведат бизнеса в бяло “, разяснява министър-председателят.

„ Съпротивата е огромна. Всеки желае, в случай че може вместо 6 лева да даде 3 лева за една кутия цигари. Същите тия хора обаче желаят след това пенсиите и заплатите им да се усилят. Така че моят зов по тематиката за горивата – тъй като е настояща, е асоциациите да създадат по този начин, че да извършват наредбите. С тези, които не се съобразиха по другите сектори, видяхте какво се случи. Моментът е подобен, че страната се дисциплинира “, съобщи Борисов. „ Използваме всички ограничения оптимално да се осветли секторът “, разяснява той.

Главният прокурор Сотир Цацаров сподели, че положителната статистика е реалност с помощта на първо място на разбирането през този интервал на заводи за произвеждане на незаконни тютюневи произведения, чийто индустриален потенциал и метод е конкурирал легалните производители.

Освен това са били признати и промени в Наказателния кодекс, които са разрешили да бъдат инкриминирани и производството и разпространяването на контрабандни цигари под всякаква форма.

Данните демонстрират, че делът на цигарите, непредназначени за локалния пазар, е 4,4 % за четвъртото тримесечие на 2018 година Това е понижение с 0,9 на 100 по отношение на третото тримесечие на 2019 година Най-голям % контрабандни цигари има в Хасково - 12 на 100, Плевен, 10,7 на 100, Перник 9,3 на 100 и други.

Най-малко незаконни цигари има в Добрич и Габрово - 1,3 %. В София са регистрирани 3,7 % противозаконни цигари.

Основните заключения са, че битката с противозаконната търговия с цигари е явен приоритет на държавното управление и този факт дава позитивни резултати във връзка с приходите от акцизи от тютюневи произведения в бюджета: от 2 304 милиарда лв. през 2016 година, 2 238 милиарда лв. през 2017 година, до 2 536 милиарда лв. през 2018 година, което е рекордно високо равнище, показаха представители на " Инициативата против противозаконната търговия ". Източник: БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР