През последните години се появи значително глобално движение, насочено към

...
През последните години се появи значително глобално движение, насочено към
Коментари Харесай

Ето всички държави, които се отказват от долара

През последните години се появи доста световно придвижване, ориентирано към понижаване на зависимостта от щатския $ (USD) в интернационалната търговия.

Тази наклонност на дедоларизация, ръководена от разнообразни страни, набра скорост, променяйки световния стопански пейзаж.

Нека в този момент разгледаме страните, които се отхвърлят от щатския $ в интерес на други национални валути.

 argentina  Аржентина

Аржентина разгласи решението си да употребява юана вместо щатски долари, с цел да заплаща за вноса от Китай. Този стратегически ход има за цел да резервира намаляващите американски валутни запаси на страната.

По време на среща в Буенос Айрес с китайския дипломат Джоу Сяоли, министърът на стопанската система Серхио Маса разкри, че Аржентина сполучливо е договорила съглашения с голям брой компании.

В резултат на това през април те ще уредят в юани китайски импорт на стойност над $1 милиарда, а тази наклонност ще продължи и през идващия месец с спомагателен импорт на стойност сред $790 милиона и $1 милиард.

 brazil  Бразилия

През март Бразилия и Китай се споразумяха да търгуват, употребявайки китайския юан вместо щатския $. Тази нова договореност дава опция за пряк продан на юани и реали, като отпада нуждата от конвертиране на валути.

Бразилската организация за поощряване на търговията и вложенията (ApexBrasil) съобщи, че това съглашение се чака да понижи разноските и да ускори двустранната търговия и вложения.

Понастоящем Китай е главният търговски сътрудник на Бразилия, като съставлява над 20% от вноса, а Съединени американски щати го следват. Освен това Китай е и най-големият експортен пазар на Бразилия, който съставлява над една трета от целия експорт.

 venezuela  Венецуела

Във вторник президентът на Венецуела Николас Мадуро разгласи , че страната му ще продължи напред и ще се откаже от щатския $ в икономическите транзакции.

Южноамериканската страна е последната, която обществено показа проектите си да се откаже от американската валута, откакто Аржентина се съгласи да стартира да заплаща за импорт в китайски юан.

Пред локални медии Мадуро съобщи:

 china  Китай

Китай интензивно разпространява юана като жизнеспособна опция на щатския $ в интернационалната търговия. Тези старания включват стратегически начинания в границите на БРИКС , ШОС и ОПЕК.

Китай стратегически натъртва на юана, с цел да балансира преобладаващата роля на американската валута в международните финансови каузи. Напрежението сред двата стопански колоса ескалира на разнообразни фронтове – от търговията и Тайван до TikTok и полупроводниковите технологии.

Забележително е, че неотдавнашното потребление на китайската валута в отговор на глобите против Русия акцентира капацитета на юана. Това развиване беше по-въздействащо за популяризирането на юана през последната година, в сравнение с напъните на държавното управление на Си Дзинпин през предходното десетилетие.

 india  Индия

Според известия от разнообразни съветски и индийски медии Индия и Бангладеш неотдавна са постигнали съглашение по отношение на двустранната си търговия. Като част от договорката част от комерсиалните им транзакции ще се правят в съответните им валути, а точно индийската рупия и бангладешката по този начин.

Медиите означават също по този начин, че индийският експорт за Бангладеш на стойност към $2 милиарда от общо към $13.69 милиарда през миналата финансова година ще се търгува в рупии, а останалата част ще се заплаща в щатски долари.

От друга страна, износът на Бангладеш за Индия, който през 2022 година възлиза на към $2 милиарда, ще се търгува напълно в рупии и по този начин.

Този ход следва образеца на 18 други страни, измежду които Русия, Германия, Англия, Сингапур, Шри Ланка, Малайзия, Оман и Нова Зеландия, които към този момент са почнали да уреждат интернационалната си търговия с Индия, употребявайки индийски рупии, както оповестява Hindustan Times.

Другите страни в листата са Ботсвана, Фиджи, Гвиана, Израел, Кения, Мавриций, Мианмар, Сейшелските острови, Танзания и Уганда.

В същото време Бангладеш реши да заплати на Русия за атомна електроцентрала в китайски юани, вместо в долари.

 indonesia  Индонезия

Индонезия се причисли към възходящия брой страни, които се отхвърлиха от потреблението на щатския $ в интернационалната търговия и избраха да употребяват лична валута. Управителят на централната банка на страната съобщи, че Индонезия върви по стъпките на страните от БРИКС в напъните им за дедоларизация.

По време на конференция, извършена след неотдавнашното съвещание на Управителния съвет, Пери Варджийо, шеф на централната банка на Индонезия, разгласи въвеждането на системата за търговия с локална валута (LCT) в Индонезия.

Той акцентира, че Индонезия е подхванала стъпки за диверсифициране на потреблението на валутата си посредством LCT, съобразявайки се с посоката, възприета от страните от БРИКС. Варджийо акцентира още, че напъните на Индонезия в това отношение са по-осезаеми и съответни.

Индонезия към този момент е почнала да се ангажира с търговия без долари с разнообразни страни, в това число Тайланд, Малайзия, Китай и Япония.

 Iran flag emoji - Country flags  Иран

Санкционираната от Съединените щати страна неотдавна реши да се откаже от потреблението на щатски долари в комерсиалните си взаимоотношения с Русия и Китай.

Президентът на Иран, Ебрахим Раиси, прикани Централната банка на Иран да предприеме нужните стъпки за прекосяване към отвод от щатския $ при двустранните търговски разплащания. Целта е да се употребява най-вече иранският реал, когато това е допустимо.

Централната банка на Иран към този момент стартира да ползва тази тактика, като по време на неотдавнашна среща на високо ниво с министъра на търговията на Оман предложи да се употребяват ирански реали за двустранна търговия.

Раиси също по този начин акцентира капацитета на сирийския пазар и взаимните изгоди, които биха могли да произтекат от по-задълбочена интеграция и комерсиално партньорство сред двете страни.

Освен това Раиси неотдавна удостовери желанието на Иран да се причисли към блока БРИКС. Този ход има за цел да оспори господстващото състояние на Съединените щати и други страни на международната сцена, като в последна сметка способства за установяването на по-балансиран и многополюсен свят в бъдеще.

 Iraq flag emoji - Country flags Ирак

В опит да се оправи с казуса с променливите обменни курсове на черния пазар иракското държавно управление неотдавна вкара възбрана за потребление на щатския $ при търговски покупко-продажби.
Основната цел на тази мярка е да се насърчи потреблението на иракския динар на валутните пазари в страната.

Правителството се стреми да преодолее разликата сред формалния обменен курс и преобладаващия курс на черните пазари, като понижи зависимостта от щатския $. Този ход има за цел да укрепи локалната валута на Ирак.

Според военачалник Хюсеин Ал Тамими, шеф на оперативната дирекция, лицата, за които се откри, че нарушават тази възбрана, ще бъдат санкционирани с един милион иракски динара. Повторните извършители ще бъдат изправени пред по-тежки последствия, като увеличение на санкцията и една година затвор.

Като част от напъните си за понижаване на зависимостта от щатския $ Ирак обмисля и присъединение към алианса БРИКС. Това би разрешило на страната да приема валутата на алианса при трансгранични транзакции.

 russia   Русия

В разгара на руско-украинския спор Москва доста понижи зависимостта си от щатския $, избирайки различна валута. Китайският юан се трансформира в желан избор за Русия в интернационалната търговия, отбелязвайки забележителна смяна. Освен това Москва интензивно изследва опцията за въвеждане на взаимна валута на БРИКС в бъдеще.

Руската стопанска система откри опция на западните финансови мрежи и на щатския $, като одобри китайския юан. Използването на юана за разплащане става все по-разпространено измежду експортьорите на сила.

Суверенният фонд на страната, предопределен за подкрепяне на държавните разноски, наранени от разноските за спора в Украйна, към този момент съхранява петролното си благосъстояние в китайска валута.

Руските компании също вземат заеми в юани,, а частните лица избират да икономисват в тях.

Нарастващото значение на китайската валута в Русия ускорява връзките сред двете страни, които в предишното са се конкурирали за световно въздействие, само че са се сближили заради споделеното неодобрение от Запада. Освен това то е в унисон с непрекъснатите, въпреки и значително несполучливи, старания на Китай да утвърди юана като по-значим състезател в международните финанси и търговия.

Освен това, заместник-министърът на финансите Алексей Моисеев приказва на конференция и призна, че въпреки криптовалутата като цяло да се преглежда като “ “, тя може да бъде ефикасна в избрани обстановки, да вземем за пример при външнотърговски действия.

 saudi-arabia  Саудитска Арабия

През януари, по време на събитие в Давос, Мохамед Ал-Джадаан, министърът на финансите на Саудитска Арабия, изненада публицистите с изказването си за готовността на страната да взе участие в търговия с валута отвън щатския $. Това развиване означи първия път, в който се обмисляше сходна смяна от съвсем пет десетилетия насам.

Въпреки че на пръв взор тези изказвания могат да наподобяват незначителни, те допускат забележителна евентуална смяна в бъдеще, като се имат поради историческите връзки сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия. Макар че Саудитска Арабия към момента не се е отказала от петродолара, неотдавнашните ѝ дейности подсказват, че тя може би изследва различни благоприятни условия.  

Като се има поради, че Саудитска Арабия играе основна роля в системата на петродолара, в случай че тя да вземем за пример стартира да търгува с нефт в юани, това може да провокира верижен резултат, който да подтикне и други членове на ОПЕК да последват образеца ѝ.

Ал-Джадаан съобщи:

Тези забележки значат засилваща се наклонност измежду авторитетните страни по света, която демонстрира целенасочена стъпка към понижаване на зависимостта от щатския $ в международната стопанска система.

На 29 март Саудитска Арабия направи изказване, с което разгласи приемането си за “партньор в разговора ” на Шанхайската организация за съдействие. Тази организация е най-големият районен политически и защитителен съюз във връзка с географския обсег и популацията.

 pakistan  Пакистан

Според известията Пакистан към този момент се доставя с съветски нефт на преференциални цени, като употребява китайския юан като различна валута. Правителствени източници потвърдиха тази смяна към потребление на друга валута за интернационалните разплащания, както разкриха локалните медии.

Самата транзакция се чака да бъде улеснена от Банката на Китай, а първичната доставка от над 750,000 барела би трябвало да дойде през юни. Решението на Пакистан да употребява юана за закупуване на съветски нефт бележи забележителна стъпка в продължаващите старания на БРИКС за понижаване на зависимостта от щатския $ в международната търговия.

Въпреки че точният размер на закупения от Пакистан нефт и съответният метод на заплащане остават несигурни, известията сочат, че страната се е съгласила да заплаща почти $50-$52 за барел.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР