През последните години Русия нееднократно успя да надхитри Запада. Своите

...
През последните години Русия нееднократно успя да надхитри Запада. Своите
Коментари Харесай

Джефри Стейси, „Форин полиси“: Руско нападение срещу Черна гора може да сложи край на НАТО


През последните години Русия неведнъж съумя да надхитри Запада. Своите много по-слаби благоприятни условия тя употребява доста мъдро и дейно. Москва усъвършенства навиците си за водене на осведомителна и хибридна война, залагайки на такива способи като дипломация на натиска, подправени вести и интервенция в избори в чужбина. В този развой тя завзе част от Грузия и Украйна, а също по този начин завоюва няколко точки в геополитическата битка от Съединени американски щати и Англия.

Русия не е толкоз мощна и авторитетна, каквато беше през руската ера, само че с помощта на стратегическото мислене на Владимир Путин през днешния ден тя постоянно влиза в битка не в своята категория, сполучливо конкурирайки се с по-силни противници по геополитическите въпроси. Русия доста по-ефективно от Китай нанася удари на Запада, когато се появи такава опция, и освен това непрекъснато търси и постоянно намира пътища и средства за неговото намаляване.

Най-опасния надзорен изстрел тя може да направи на Балканите, където Москва от дълго време съперничи на Запада. Никой не знае защо са се договорили Путин и американския президент Доналд Тръмп по време на двучасовия диалог на четири очи в Хелзинки. Тръмп може да е предал на съветския водач лист на значимите акции при изборите в Конгреса, и да го е помолил за интервенция. Но по-скоро те са говорили за НАТО, Крим и Украйна, и е изцяло евентуално Путин да е получил от Тръмп това, което е желал.

Всъщност има усещане, че Тръмп играе в поддръжка на съветските уловки, ориентирани против новия член на НАТО Черна гора и това може да раздруса целия алианс. „ Черна гора е мъничка страна с доста мощен народ “, сподели Тръмп на водещия на „ Фокс Нюз “ и огромен негов обожател Тъкър Карлсън два дни след срещата му с Путин в Хелзинки. „ Те имат доста нападателни хора. И могат да подхващат експанзия, и тогава ще стартира третата международна война “, добави той. Въоръжено навлизане на Русия в Черна гора с потреблението на типичен и хибридни способи за водене на война дава на Тръмп опция да удържи думата си, дадена по време на това предаване, и да съобщи на съдружниците в НАТО, че Вашингтон няма да извършва изискванията по член 5 от Договора за Северноатлантическия пакт и няма да отиде на помощ на Черна гора дружно със съдружниците си.

Ако Съединени американски щати не вземат участие в интервенциите на силите за бързо реагиране на НАТО, други страни от Европа също могат да създадат крачка обратно и няма да дават отговор на неочаквани набези на Русия. Москва надали ще реализира нахлуване със своите сухопътни войски, доколкото на тях ще им се наложи да пресекат доста страни, ориентирали се на запад. По-скоро нахлуване може да се реализира по въздух и море.

При такова развиване на събитията на НАТО ще бъде нанесен гибелен удар, който ще докара до непоправимо разединение в пакта. Русия към този момент се опита да реализира прелом в Черна гора, с цел да попречи на тази страна да влезе в Северноатлантическия пакт. А неотдавнашните събития в Македония доведоха до това, че там започнаха интензивно да работят сътрудници на съветското разузнаване ФСБ, което е един от главните приемници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Тези хора се пробваха да разпалят хаос в Македония, а също и в Гърция, откъдето напълно неотдавна бяха екстрадирани двама съветски дипломати, предизвикали опозиция против договорката сред Македония и Гърция за смяна на името на Македония и преустановяване на дългогодишния двустранен спор.

Русия никога няма да атакува непосредствено американски или западни войски. Това се удостоверява от нейната реакция на гибелта на няколкостотин съветски наемници, унищожени от американските военни в Сирия. Но тя и не се нуждае от такова нахлуване. Русия може смъртоносно да рани Северноатлантическия алианс, без да употребява своите войски в пряк спор. На Балканите освен очевидно се активизираха сътрудниците на ФСБ и ГРУ, както се начрича съветското военно разузнаване. Русия също по този начин трансферира на своята западна граница съществена част от най-ефективните си елементи и съединения.

Черна гора е най-новия и в доста връзки най-слаб член на НАТО. Тази страна получи независимостта си от Сърбия едвам през 2006 година Нейното население наброява едвам към 630 000 души, а числеността на въоръжените ѝ сили не надвишава две хиляди. Това е дребна и мирна страна. Това е единствената някогашна югославска република, където не е имало жестока война след разпадането на Югославия.

Но още преди придобиването на самостоятелност и дълго преди встъпването си в НАТО, Черна гора изпращаше (и продължава да изпраща) свои бойци в Афганистан. В съответствие към броя на популацията си тя дава не дребен принос в дейностите на интернационалните сили в тази страна. По молба на Вашингтон през 2017 година Черна гора усили числеността на своя контингент в Афганистан. Но Русия оказва мощен напън върху Подгорица през последните 10 години.

През 2017 година, когато черногорският парламент гласоподава за присъединение към НАО, съветското външно министерство излезе с изказване, че тази страна „ пренебрегва гласа на разсъдъка и съвестта “ и че Русия си оставя правото „ да предприеме стъпки за отбрана на нашите ползи и национална сигурност “. Москва неотложно забрани вноса на вино от Черна гора и даде съответните рекомендации на пътуващите за там руснаци. А прессекретарят на Путин я заплаши с по-нататъшни „ ответни дейности “.

Черна гора счита Русия за отговорна за опита за прелом за събаряне на настоящия президент Мило Джуканович (когато той беше премиер) в деня на изборите през октомври 2016 г.Тя упрекна 14 души (руски и сръбски националисти, в това число двама чиновници на ГРУ) в подготовката на набези против държавни институции и обмисляне убийството на Джуканович. Освен това точно сегашният министър председател на Черна гора Душко Маркович беше отхвърлен жестоко от Тръмп по време на първата му аудиенция в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел.

Черна гора към този момент влезе в съвета на Европа, а също и в Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Европейският съюз също съществено се замисли върху това да предложения тази страна в своя състав като пълновръстен член. Именно това, а също и участието на Черна гора в НАТО провокира най-голяма паника у Русия. Москва не желае в тази географска зона, която тя назовава „ близка чужбина “, да се появи още една прозападна страна.

Ако погледнем обратно, ще стане ясно, че напористите дейности на русия в балканския район се изясняват с следствията от косовската война през 1999 година, когато сръбският президент Слободан Милошевич капитулира пред НАТО и стартира непредвидената конкуренция сред съветските и натовските войски за завладяване на летището край Прищина в Косово. Руските дойдоха там първи, и пряк конфликт беше избегнат с огромни старания – след намесата на високопоставени представители на Англия и Съединени американски щати.

Русия с огромно неодобрение се отнася към разширението на НАТО и идващият повратен миг настъпи през 2008 година, когато тя нахлу в Грузия, стремяща се към участие в алианса. Високопоставени американски представители, в това число някогашният консултант по въпросите на националната сигурност Стивън Хедли, намерено признаха, че Съединени американски щати са позволили неточност, като не реагирали съответно на това навлизане. Русия и до през днешния ден окупира част от територията на Грузия.

Беше повратна точка, когато Кремъл стигна до извода, че може да насочва провокации към западните ползи с минимални загуби за него. За това на него му е задоволително да не влиза в пряк конфликт със Запада. Анексирането на Крим от Русия и окупацията на източна Украйна стана отговор на украинската гражданска война от 2014 година и на поканата от Европейски Съюз към Украйна за присъединението ѝ в неговите редици. От тогава Русия е осъществила стотици рискови провокации срещу силите на НАТО по въздух и по море.

Освен това Москва явно сполучливо се е намесила в гласуването за излизането на Англия от Европейски Съюз, а също и в американските избори. А също по този начин и токсини на английска територия някогашен съветски разузнавач. Доколкото Москва към този момент е нанесла избрани вреди на Запада с такива свои дейности, изцяло допустимо е в този момент тя да си прави погрешни заключения за степента на толерантност на натовските съдружници и да надценява своите благоприятни условия.

Защо срещата на върха в Хелзинки да може да бъде наречена пълномащабна рецесия във връзка с националната сигурност? Причината е в това, че руснаците обявиха за своите на практика дейности по реализирането на тези съглашения, които са били реализирани на срещата Тръмп-Путин, а висшето американско управление и военно командване останаха в цялостно незнание. Намеците на руснаците насочват към това, че на срещата на върха е била обсъждана опцията за референдум в източна Украйна, посещаване на Путин във Вашингтон, а също по този начин преселване на сирийски бежанци.

Но основният въпрос е в следното. Действа ли Тръмп, изхождайки от своите прищявки и стремежи да навреди на националната сигурност на Съединени американски щати, или в действителност конците му ги дърпат от Москва? По време на предизборната акция през 2016 година Тръмп неведнъж съобщи, че НАТО употребява американския народ за своите ползи, съответно споменавайки освен това балтийските страни. Така Тръмп ускори подозренията, че Америка и той като президент ще съблюдават наличието на член 5. А в този момент той показва с пръст Черна гора.

Такива изявления на Тръмп за Черна гора най-малкото отслабват алианса и дават на Русия спомагателни средства за дестабилизирането на новия член на НАТО, а също по този начин ускоряват риска от обновяване на спора на Балканите. А в най-лошия случай тези думи на американския президент отразяват възгледите на самия Путин. При подобен случай пораждат съществени опасения по отношение на това, че двамата президенти при закрити порти са постигнали някакво взаимно схващане във връзка с Черна гора. И в случай че НАТО не е подготвена изцяло да се опълчи на такава опасност с военни средства, то най-скорошното следствие от съветското нахлуване против Черна гора може да стане разпадът на най-силния боен съюз в международната история./БГНЕС

.....................

Джефри Стейси е чиновник на Държавния департамент по времето на Барак Обама
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР