През последните години процентът на ражданията със секцио се увеличи,

...
През последните години процентът на ражданията със секцио се увеличи,
Коментари Харесай

Естествено раждане или секцио

През последните години процентът на ражданията със секцио се усили, което сложи доста въпроси. От една страна дали бъдещите майки не се подвеждат от препоръки, които получават от некомпетентни лица, или лекарите с лека ръка оферират секциото, което може да се възнамерява и не ги ангажира да чакат раждане, а и е по-добре платено.

Интересно е решението, което предлага Манека Ганди - министър за развиването на децата и дамите в Индия . В някои щати на страната през последната година процентът на раждания със секцио надвишава в пъти нормата, която Световната здравна организация е определила – 10-15% от всички раждания да са със секцио.

Затова министър Ганди предлага във всички АГ лечебни заведения на видно място да се разлепят малко и ясно написани инструкции за преимуществата и минусите за майката и за бебето от естественото раждане и секциото.

Предимства на естествено раждане

За майката

- Кратък болничен престой. Наистина раждането може да е мъчително за майката, само че си заслужава. Тя остава по-кратко в болница – 24-48 часа по-малко спрямо престоя при секцио.

- Избягването на интервенция понижава риска от зараза, кръвозагуба и действен белег.

- Може да вземе бебето си и да стартира кърменето незабавно след раждане.

За бебето

- Минавайки през родовите пътища на майката, бебето получава положителни бактерии, които подтикват имунитета и пазят храносмилателната му система.

- По-рядко страда от дихателни проблеми.

- По-бързо реализира контакт с майка си и кърменето е по-резултатно.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР