През последните години по медиите започнаха да се появяват статии

...
През последните години по медиите започнаха да се появяват статии
Коментари Харесай

Няма лоши питбули, има лоши стопани

През последните години по медиите започнаха да се появяват публикации от вида: " Питбул нахапа петима души ", " Питбул подивя ", " Питбул-убиец ". Плашещите заглавия и типичното стадно държание на обществото " каквото прочета в интернет е правилно " съумяха да завоюват на породата извънредно неприятно име.

Здравата физика на питбулите и навика комлексирани хора да ги гледат и упражняват за завист и експанзия, пречат да се видят благите очи и гальовният темперамент на тези животни. Задайте си въпроса за какво пуделите не са с сходна известност? Защото не са със същата физика и няма по какъв начин да се употребяват за злупотреби. Нима в багра с петлите, те са отговорни? Или хората? В каквито ръце попадне животното, в такова се трансформира.
И за тези, които не са добре осведомени с питбулите, ще разбираем що за животни са. Разбиранията за тях са неправилни поради погрешно развъждане и заплашителния им тип. В Съединени американски щати преди време питбулите са били наричани Nanny Dogs. Използвали са ги за бавачки, тъй като са любящи, радостни и фамилно насочени кучета. Причината, заради която са били оставяни уединено с децата, е, че са изключително привързани към фамилията и търпеливи с дребните.

Те постоянно са общителни и с непознати и по тази причина са считани за неприятни пазачи. Всички естествени хора, които отглеждат питбул, могат да потвърдят този факт. Това са лоялни кучета, които са с неприятна известност поради дезинформация. Много проучвания демонстрират, че питбулът е второто най-хубаво куче след голдън ретрийвъра. Те постоянно се употребяват за търсене и избавяне.

Всеобщо разбиране е, че това са " бойни кучета ", само че такива не съществуват. В такива ги трансформират неприятните хора. И за това постоянно са забъркани в случаи на нахлуване. Много изследвания демонстрират, че проблемите с питбулите идват от погрешно развъждане, не от самата порода. Грешките са неприятна социализация, липса на кастрация и корист. Грешки, на които всяка една порода може да стане жертва.

Агресията на питбулите се дължи значително на предотвратими фактори и породата не е един от тях. Всичко опира до развъждането на животното. Да, питбулите са цялостни с сила. Могат да изядат краката на кухненските ви столове, само че лабрадорите, пекинезите, дакелите и помераните също могат.

Искаме да ви срещнем с няколкото питбула от приюта за безстопанствени кучета в Горни Богров. Това са Ким, Клои, Макс, Блеки, Бамби, Рая, Демон, Рони и още доста други. И са там, тъй като не те, а стопаните им са били жестоки. Някои от тях назовават приюта " собствен дом " от съвсем четири години, тъй като са прекомерно страшни за обществото.

Знаете ли какви са техните истории? Бити, изоставени, употребявани, осиновени и захвърлени назад в приюта. Но те не губят вяра в хората, в противен случай. Големи и положителни, те търпеливо чакат техният човек да пристигна и да им разреши да спят на канапето, да го оближат за положително утро и да тичат с все мощ след някоя пръчка.

Ако отидете, ще видите тези " страшни " кучета да се гушкат като кутрета, да гонят топка, да ровят дупки в земята и безпределно щастливо да се търкалят в локва с тиня. Не желаеме от вас да ги обичате. Искаме единствено да ги разберете. А в случай че някое от тях завоюва душата ви, ще бъде триумф.

И за край не е неприятно да си напомним тази добре позната максима - няма неприятни животни, има неприятни стопани.

Източник:dnes.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР