През последните години пенсиите в Гърция бяха намалени значително като

...
През последните години пенсиите в Гърция бяха намалени значително като
Коментари Харесай

Bloomberg: Защо гръцките пенсионери правят логичния избор да се преместят да живеят в България

През последните години пенсиите в Гърция бяха понижени доста като част от пакета икономии, признати от Атина, в отговор на настояванията от страна на кредиторите на страната. В резултат през днешния ден доста от пенсионерите от страната избират да се реалокират и да живеят в България, споделя Bloomberg в своя обява.

" Самата Гърция, разпознаваема за други европейци като добра дестинация за пенсиониране, намира своите по-възрастни жители да живеят в по-евтината й северна съседка, откакто пенсиите им бяха съкратени най-малко 20 пъти по време на дълговата рецесия ", показват от медията.

 70% за 10 години: С толкоз ще намалеят пенсиите в Гърция до 2019-а
70% за 10 години: С толкоз ще намалеят пенсиите в Гърция до 2019-а

В идващите 2 години влизат в действие нови ограничавания

Според Bloomberg те вършат този " разумен избор ", защото по данни на Евростат към 2017 година разноските за живот в родината им са близо двойно по-високи от тези в България - страната с едни от най-ниските разноски за живот в Европейския съюз.

Според изчисленията в София разноските за гориво са приблизително 1,15 евро на литър при към 1,60 евро в Атина, чашата кафе е приблизително 2,30 евро при 4,70 евро в Гърция, а билетът за метро коства 80 евроцента спрямо 1,40 евроцента.

 Снимка 388080
Източник:

" Като цяло животат е 30% по-евтин от Гърция и това е по този начин, в случай че избереш да живееш в София, Бургас или Пловдив ", споделя един от пенсионираните гърци, избрал да се реалокира в България. " Ако избереш по-малките градове, животът е още по-евтин ", добавя той.

 Гърция има задоволително остатък, с цел да спре новото орязване на пенсиите от 2019-а
Гърция има задоволително остатък, с цел да спре новото орязване на пенсиите от 2019-а

Правителството ще прегледа тази опция след 20 август

" Аз към момента пребивавам удобно тук, макар огромното понижение на пенсията ми, защото цените на всички артикули и услуги са доста по-ниски от тези в Гърция ", споделя различен възрастен жител на южната ни съседка, преместил се у нас.

" Сега рядко се връщам в Атина. Синът ми ме посещава постоянно и постоянно намира да купи неща, които в родината ни са доста по-скъпи ", добавя той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР