През последните години наблюдаваме една тенденция при „работната ръка” -

...
През последните години наблюдаваме една тенденция при „работната ръка” -
Коментари Харесай

3 важни неща, които ще задържат всеки служител

През последните години следим една наклонност при „ работната ръка” - непрекъсната промяна на работа и търсене на други възможности. Изследване демонстрира, че внезапно се повишава процентът на младежи, които се задържат на дадена позиция едвам към 2 години.

Разбира се, това не е преференциално за нито един шеф – и от финансова позиция, и от прочувствена (интервюта, образования, акомодация на новия служител). Ето обаче кои са 3-те значими неща, които можете да извършите, в случай че държите даден човек на остане на работното си място.

Дайте им визия за бъдещето

Какво най-често подкопава лоялността? Несигурността. Хората не обичат да бъдат държани в тъмнината, да идват на работа всеки ден, правейки едно и също нещо, без аспект за някаква смяна. Затова извадете петгодишния проект на компанията и „ осветлете” чиновниците си – предстоят ли покачвания, бонуси, нараствания на заплатата, тийм билдинги и така нататък

Компенсирайте ги по истински способи

Може би нарастването не е заложено в годишния бюджет, само че това не пречи да компенсирате чиновниците си по истински или потребни способи – безвъзмезден фирмен обяд два пъти седмично, курс по език, „ мързелив” петък с понижено работно време и каквото още ви хрумне. В последна сметка, единствено чиновник, който се усеща задоволително оценен, може да е стимулиран да остане на работното си място.

Разберете какво желаят

Понякога най-очевидното е най-полезно. Тук е частта, в която вашите умения за слушане в действителност ще бъдат подложени на тестване. Разберете кой чиновник има потребност да си потегля по-рано, с цел да вземе детето от детска градина и на кой не му харесва кафето в офиса. Малките промени вършат огромни неща, повярвайте ни.

Редактор: Елица Христова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР