През последните години Москва и Пекин активно работят за укрепване

...
През последните години Москва и Пекин активно работят за укрепване
Коментари Харесай

Как коронавирусът укрепи икономическите връзки между Китай и Русия

През последните години Москва и Пекин интензивно работят за подсилване на икономическите връзки и даже пандемията не съумя да попречи на тази наклонност. След края на карантинните ограничения китайската стопанска система стартира да се възвръща с бързи темпове и през днешния ден показва рекордни равнища на напредък. В резултат на това съдействието сред и Китай може да се развива по-бързо, в сравнение с се очакваше по-рано, написа хонконгският вестник South China Morning Post в своя публикация, показана от организация Фокус.
През декември 2019 година двете страни оповестиха десетилетие на постоянен напредък на търговията. Обемът й възлиза на 110,75 милиарда $ и се усилва с 3,4 % годишно. Въпреки че растежът е доста по-нисък от 20,8 %, регистриран през 2017 година, и 27,1 % през 2018 година, той към момента се откроява по отношение на спада с 14,6 % в търговията сред Съединени американски щати и Китай заради комерсиалната война.
Прекъсването на международните вериги за доставки и карантинните ограничения заради пандемията от оказаха въздействие върху руско-китайските стопански връзки. Обемите на търговията паднаха с 5,6 % през първите две тримесечия на тази година, което е най-резкият спад след финансовата рецесия през 2007—2008 година Спадът обаче се оказа по-малко трагичен от предстоящото и обстановката последователно се усъвършенства.
Китайският напредък на брутния вътрешен артикул (БВП) с 3,2 % през второто тримесечие е явен знак, че вносът от Русия евентуално ще се върне към равнищата преди рецесията или съвсем ще ги приближи на годишна база в края на декември.
Спадът на Брутният вътрешен продукт на с 8,5% през второто тримесечие, в пика на пандемията, също беше по-нисък от плануваното. Например Министерството на икономическото развиване на Русия чакаха спад с 9,6 %, а Централната банка - с 9,5-10 %. Като цяло съветската стопанска система се сви с 3,6% през първата половина на 2020 година, което също е по-добре от предстоящото.
Твърденията за основаването на първата в света ваксина против повдигат повече въпроси, в сравнение с отговори, само че в това време може да се назова сигурен знак, че Москва няма да вкара нови карантинни ограничения. В резултат на това тежката индустриална стопанска система на Русия евентуално ще се възвърне по-бързо от предстоящото преди няколко месеца, което също е добър знак за китайско-руската търговия и се откроява на фона на внезапен спад в търговията сред огромните западни стопански системи.
 В Пекин към този момент няма нито един болен от ковид в болница В Пекин към този момент няма нито един болен от ковид в болница
Последните двама инфектирани с новия тип ковид в китайската столица са изписани от болничното заведение и за първи път от началото на пандемият...
Допълнителен подтик на двустранните стопански връзки могат да дадат огромните инфраструктурни планове. През август съветският нефтохимически колос „ Сибур “ стартира строителството на един от най-големите полимерни фабрики в света - Амурският химически комплекс (АГХК).
Предполага се, че предприятието на стойност 11 милиарда $ ще създава 2,3 милиона тона полиетилен и 400 000 тона полипропилен годишно. Китайската компания Sinopec има намерение да получи 40 % от акциите на комплекса, чието строителство се възнамерява да завърши след 2024 година.
Заводът неизбежно ще способства за засилена търговия сред Китай и . Според консултантската компания Wood Mackenzie, тази година търсенето на полиетилен и полипропилен в Китай ще нарасне с към 3,1 %.
През тази година се появиха и други признаци за разширение на икономическите връзки. През първото тримесечие на 2020 година делът на $ в търговията сред Русия и Китай падна под 50 % за първи път в историята, демонстрират последните данни на Централната банка и Федералната митническа работа.
И двете страни се споразумяха да понижат каузи на американските валути в търговията през 2014 година, само че това не докара до обилни резултати и единствено някои чакаха, че размерът на търговията с долари може да намалее толкоз скоро.
 Съединени американски щати и Китай възобновяват договарянията по комерсиалната договорка Съединени американски щати и Китай възобновяват договарянията по комерсиалната договорка
Представители на Съединени американски щати и на Китай възнамеряват в идващите дни да проведат видеоконференция, по време на която да обобщят осъществяването на пъ...
През септември 2019 година съветското държавно управление разгласи проекти за разширение на търговията с Китай до 200 милиарда $ до 2024 година Москва също искаше да усили търговията с локални валути, само че в кратковременен проект този преход изглеждаше сложен. Влошаването на връзките сред Съединени американски щати и Китай обаче промени обстановката.
Разширяването на търговията с локални валути може да е сигурен знак, че Пекин се тормози, че може да бъде обиден в бъдеще от американските наказания. Русия, въпреки това, може да се окаже добра поддръжка против интернационалния напън заради същите сложни връзки със Запада и политически правила, сходни на Китай, които предизвикват по-високо равнище на доверие.
Москва харесва това развиване на събитията. Миналия януари Централната банка понижи каузи на американската валута в запасите си с 101 милиарда $ - повече от половината от съществуващите доларови активи - и трансформира 44 милиарда $ в евро и юани. В момента Русия държи една четвърт от международните запаси в юани, а делът на китайската национална валута продължава да пораства.
В самото начало на пандемията Кремъл разреши на Фонда за национално благосъстояние(ФНБ) да влага в юани и китайски държавни облигации, което е още един знак, че Русия има намерение да продължи напъните си за дедоларизация.
Прекъсванията в международните вериги за доставки могат в допълнение да засилят икономическото съдействие сред двете страни.
 Politico: Кой се опита да убие Алексей Навални? Politico: Кой се опита да убие Алексей Навални?
Списъкът на обвинените, които желаят Алексей Навални да " боледува ", е дълъг. Руският опозиционен водач и антикорупционен кръстоносец...
Все повече западни компании към този момент изоставят или възнамеряват да преминат към по-локализиран метод към производството на артикули. Това може да нанесе забележителен удар върху Китай. Пекин рискува да пострада от прекъснатите вериги за доставки и изолиран от главните международни пазари от безкрайна борба със Запада.
Планира се газопроводът „ Силата на Сибир “ да доставя на Китай 38 милиарда кубически метра природен газ годишно. Пекин обаче към този момент внася над 90 милиарда кубически метра годишно, като множеството доставки идват от Австралия, Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и Катар.
Търговската война и възможното блокиране на сериозни търговски пътища като Аденския залив и пролив Малака, при положение на открит спор, усилват смисъла на Русия като главен снабдител на запаси посредством обща сухопътна граница и мощни политически контакти.
В резултат на това възходящите стопански връзки могат освен да понижат вероятността от съществени спорове сред двете страни, както беше по време на съветско-китайския ерес, само че и да засилят икономическото и дипломатическото съдействие.
Изглежда, че когато светът се възвърне от последствията от пандемията, Русия и Китай доста ще засилят двустранното съдействие с далечни последствия за световния баланс на силите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР