През последните години много знаменити певци идват от Латвия. Ще

...
През последните години много знаменити певци идват от Латвия. Ще
Коментари Харесай




През последните години много знаменити певци идват от Латвия. Ще припомня само няколко

През последните години доста популярни артисти идват от Латвия. Ще напомня единствено няколко от тях: Елина Гаранча, Александър Антоненко, Людмила Монастирска, Марина Ребека… Този сезон  е юбилеен за Латвийската опера - тя празнува 100-годишнината от своето основаване. Това, дружно с обстоятелството, че доста одобрявам операта „ Летящият Холандец ”, бяха аргументите да избера този театър от уеб страницата на OperaVision.

Спектакълът на операта „ Летящият Холандец “ беше на доста положително професионално равнище! На пулта бе основният диригент на операта Мартинс Озолинс, който даде доста живот на вагнеровата творба. Много детайлно бяха направени партиите на всички участници в спектакъла - солисти, хор и оркестър. Режисурата на Виестур Кайриш беше много странна, само че в границите на търпимото. Сценичният кръг бе разграничен на две каюти /в първото и в третото действие/, които ни бяха показвани съгласно последователността на действието, а в тях на столове седяха и спяха моряците от двата кораба. Те бяха облечени с идентични сини униформи, единствено че моряците от кораба призрак имаха сини кръгове към очите. Във второто деяние, отново подредени по дължината на сцената, бяха дамите, също облечени в синьо, единствено че не предяха, а си навиваха часовниците /поне по този начин изглеждаше/. Всичко беше в синьо, единствено Ерик беше в ловен облекла и носеше препарирана патица през цялата време. Е, имаше и още изненади - в третото деяние всички дами бяха бременни, само че финалът беше успешен - на мрачен декор изчезваха двамата герои. Може би във всичко това има някаква заложена концепция на режисьора, само че обяснителните бележки към видеото на операта бяха отдадени на Вагнер и по какъв начин е познавал латвийския език, тъй като две години е бил капелмайстор в Рига...

Но да се върна към музиката! Хареса ми оркестъра - постоянен, с доста добра група медни принадлежности. В тази опера хорът има прекалено много пеене, женският хор беше на висота, мъжкият имаше дребни проблеми, евентуално се дължат на младостта на част от тенорите, които имаха усложнения във високия указател. Солистите  също бяха на висота, очевидно добре познаваха творчеството на Вагнер. В това се убедих и като прочетох биографиите им. Изпълнителят на Холандеца е  прочут вагнеров бас баритон, пял на всички огромни оперни подиуми и фестивали по света. В репертоара на латвиеца Егилс Силинс има 70 оперни партии. Ангажиментите му за този сезон ще ви дадат визия за неговата кариера - в „ Ковънт Гардън ” ще пее в „ Жена без сянка ”, в Билбао – във “Фиделио “, ще извършва функциите на Вотан и краля от „ Лоенгрин “ на Байройтския фестивал, както и при гостуването на трупата в Абу Даби и в Сеул арт център, ще бъде Амфортас от „ Парсифал “ в Хамбург и Холандеца  в Рига. Много безапелационна в партията на Сента бе  литовката Вида Микенвисиуте. Нейната кариера стартира преди 13 години с поетичен сопранов репертоар, с цел да стигне през днешния ден до Сента, Зиглинде, Хризотемис, Елизабет от „ Танхойзер “ този сезон в Рига, Висбаден, Касел, Хамбург, Берлинската опера. Развива и необятна концертна активност.

Прекрасен басов глас  има естонецът  Аин Ангер, който извърши доста артистично партията на Даланд. Млад е още - дебютът му е през 2004 година във Виена, където е непрекъснат член на трупата, само че в репертоара му през днешния ден влизат Филип Втори,  Досифей, Захария, Фиеско, Борис Годунов, Пимен. Този сезон му престоят изяви в „ Ковънт Гардън ”, в театро Реал Мадрид и във Виена като Хундинг от „ Реинско злато “, Гремин, Крал Рене, Командора от „ Дон Жуан “, развива и огромна концертна активност. И нещо любопитно: в ролята на Ерик се изяви американският тенор Корти Уелч. Започнал кариерата си като поетичен тенор в Хамбург, Есен, Лисабон, Модена и Ферара, от 2003 е член на Немската опера на Рейн в Дюселдорф – Дюисбург. Там стартира и кариерата му на вагнеров тенор със Зигмунд, Ерик, а този сезон ще пее и в „ Танхойзер “. Има и концертни изяви.

Въобще, прелестно е да чуеш и видиш подобен театър като „ Летящият Холандец “ на Латвийската национална опера!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР