През последните години конфронтацията между Китай и западните страни, особено

...
През последните години конфронтацията между Китай и западните страни, особено
Коментари Харесай

Отговорът на Китай на натиска от Запада

През последните години борбата сред Китай и западните страни, изключително Съединени американски щати, единствено ескалира. Основният инструмент за борба е налагането на наказания. Дълго време западните страни използваха глобите, с цел да оказват напън върху Китай и не се опасяваха от възмездие, разчитайки на сдържания темперамент на китайската политика.
Но КНР към този момент се е трансформирала в страна с икономическа и политическа мощност, както и способността да заявява ползите си на интернационалната сцена. Китай стартира да се придържа към дипломацията на " воините - вълци ", която се характеризира като нападателна външна политика. Тези трансформации в Китай бяха последвани от ответни ограничения против западните наказания.
Първите наказания от Китай последваха през 2019 година във връзка с американски компании, занимаващи се с произвеждане на оръжия. Тази мярка беше отговорът на Съединени американски щати на доставките на оръжие за Тайван. Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан сподели: „ Доставката на оръжие от Съединените щати за Тайван е съществено нарушаване на главните правила на интернационалното право и интернационалните връзки.
Освен това това е съществено нарушаване на правилото за един Китай, залегнал в трите взаимни официални съобщения и суверенитета и националната сигурност на КНР. Инцидентът е първият в практиката на връзките сред Съединени американски щати и Китай, когато Китай употребява наказания за отбрана на държавните ползи и националната сигурност.
През същата година, през декември, Китай отговори със наказания на американската поддръжка за митингите в Хонконг. Ограничения бяха наложени на редица американски неправителствени организации, в това число Freedom House и Humans Rights Watch. Според представител на китайското външно министерство всички тези структури са директно свързани с поддръжката и подбуждането на насилствени дейности на антикитайски сили, които сеят безпорядък в Хонконг.
Освен това беше спряно разглеждането на настояванията на американски военни кораби и самолети за влизане в пристанищата и въздушното пространство на Хонконг.
През юли 2020 година Китай отвърна на Съединени американски щати за наказания против Синцзян. Уйгурският въпрос е препъникамък в връзките сред западните страни и Китай отдавна. Западните страни са загрижени за проблемите с правата на индивида в китайския Синцзян-Уйгурски самостоятелен район. Редица американски чиновници и сенатори бяха глобени от Китай, в това число Самуел Браунбек, Марко Рубио, Крис Смит и Тед Круз. Китайското външно министерство съобщи, че държанието на американски чиновници и политици е навредило съществено на китайско-американските връзки и би трябвало да бъде наказано.
Месец по-късно обстановката се повтори, само че тематиката, обвързвана с Хонконг, стана причина за глобите. Съединени американски щати постановиха наказания на 11 китайски чиновници поради ролята им в потискането на политическата независимост в района. Пекин в това деяние вижда груба интервенция във вътрешните работи на Хонконг и цялата страна, което нарушава интернационалните права и закони.
Ответните ограничения не закъсняха, глобите засегнаха и 11 длъжностни лица, само че към този момент, въпреки това, в листата попаднаха лица, които се изрекоха неприятно по въпроса, обвързван с Хонконг. Имена като Крис Смит, Марко Рубио и Тед Круз също бяха наново включени в този лист месец по-късно.
През март 2021 година Европейският съюз стартира интензивно да работи като част от борбата сред Запада и Китай, бяха наложени наказания на китайски длъжностни лица и компании за нарушавания на човешките права в Синдзян. Съединените щати, Канада и Обединеното кралство се причислиха към Европейски Съюз.
Китай незабавно наложи ответни наказания против 10 европейски политици и 4 организации. Решението беше подкрепено от обвинявания в „ злонамерено разпространяване на неистини и дезинформация “ и „ груба интервенция във вътрешните работи на Китай “. На лицата в листата със наказания, техните фамилии и компании или организации, свързани с тях, е неразрешено да влизат на територията на Китай, Хонконг и Макао, както и да правят бизнес с Поднебесната империя.
В изказването си Пекин прикани Европейския съюз да се замисли за сериозността на грешката си и да я поправи, както и да спре да чете лекции за правата на индивида и да се намесва във вътрешните работи на други страни.
През юни 2021 година Китай разкритикува американски законопроект за ограничение на икономическите и военни упоритости на Китай. Законопроектът поддържа американските вложения във високи технологии и обезпечава финансиране за противопоставяне на политическото въздействие на Китайската комунистическа партия.
Националният национален конгрес реагира остро „ Законопроектът е цялостен с манталитета от Студената война и идеологически предубеждения. То клюки пътя на развиване на Китай, неговата вътрешна и външна политика “. В резултат на това, в отговор на натиска от страна на Съединени американски щати и Европейски Съюз, Китай одобри закон по отношение на противодействието на задграничните наказания.
Съгласно закона лица или организации, участващи в създаването или използването на дискриминационни ограничения против китайски жители или организации, могат да получат отвод за влизане в Китай или експулсирани от страната, техните активи в Китай също могат да бъдат иззети или замразени и да им бъде неразрешено да правят бизнес. Освен това законът разрешава на китайските жители да подхващат правни дейности, търсейки обезщетение от физическо лице или компания за вреди, породени от дискриминационни ограничаващи ограничения.
Пекин акцентира, че законът се ползва в цялостен Китай, в това число Хонконг и Макао. Законът с изключение на всичко друго, демонстрира сериозността на КНР във връзка с сигурността на националните ползи и опазването на националната сигурност.
През последния месец на 2021 година Китай още веднъж отговори на глобите на Съединени американски щати поради човешките права в Синдзян. В ответни наказания Китай ограничи влизането и замрази активи на 4 членове на Комисията за религиозна независимост на Съединени американски щати. Основната рекламация на КНР постоянно е била намесата във вътрешните работи на страната.
Още през март 2022 година обстановката се повтаря, Съединени американски щати постановат наказания против китайски чиновници за сметка на уйгурите. В отговор Китай дава отговор по сходен метод със наказания, ориентирани против чиновници на държавното управление на Съединени американски щати. На конференция на китайското външно министерство, представителят на външното министерство Ван Венбин сподели: „ Съединените щати употребяват претекста за по този начин наречените проблеми с човешките права, с цел да измислят злонамерени неистини и да ги употребяват като опрощение за интервенция във вътрешните работи на Китай, опетнявайки облика на на Китай и китайски чиновници.
През 2022 година едно от главните събития в връзките сред Запада и Китай беше визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати в Тайван. Китайската страна реагира острона такова събитие, защото съгласно тях това е нарушаване на правилото за един Китай.
Като ответни контрамерки, Китай спря договарянията за климата, анулира телефонни диалози и срещи сред китайски и американски началници на защитата, анулира срещи по китайско-американския военноморски съвещателен механизъм, спря съдействието за репатриране на незаконни имигранти, правна помощ по наказателни каузи и битка с транснационалната престъпност, както и приключи съдействие в региона на контрола на опиатите.
Санкции са наложени и на Нанси Пелоси и цялото й семейство. Министерството на външните работи на Китай сподели: „ Председателят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси настоя да посети Тайван, пренебрегвайки сериозните опасения и мощната съпротива на Китай, съществено се намесвайки във вътрешните работи на Китай, подривайки суверенитета и территориалната целокупност на Китай, съществено пренебрегвайки правилото за един Китай и съществено заплашвайки мира и стабилността през Тайванския проток “.
Още през декември 2022 година Китай вкара още веднъж ответни ограничения против американските наказания за правата на индивида във Вътрешна Монголия. Този път единствено двама души попаднаха под визови ограничавания: Майлс Ю и Тод Стайн. И двамата политици сега работят в държавни организации, занимаващи се с наблюдаване и изследване на Китай. Китайската страна продължава да пази обстоятелството, че Америка се намесва във вътрешните работи на страната.
Съединените щати не престават да постановат наказания и сега, да вземем за пример на 10 февруари 2023 година Наложени са наказания против 6 китайски структури, които съгласно Съединени американски щати оказват помощ на Народноосвободителната войска на Китай в модернизацията, изключително в аерокосмическия бранш. Има огромна възможност тази американска офанзива да бъде последвана още веднъж от китайско възмездие.
Китай интензивно пази националните си ползи, влизайки във съвместен продан на наказания със западните страни. Активно се основават правни механизми за отбрана на националните ползи. Реториката на китайската страна става доста по-агресивна. Всички тези фактори демонстрират, че КНР се оправя с натиска на Запада и има способността да се опълчи на равни начала на Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР