През последните години качеството на строителството значително се е подобрило

...
През последните години качеството на строителството значително се е подобрило
Коментари Харесай

Апартаментите стават по-малки

През последните години качеството на строителството доста се е подобрило и това се вижда и от фасадите на постройките. Това сподели Георги Шопов, ръководител на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните бизнесмени, по време на конференция „ Инвестиции и строителство на жилищни здания ”. Строителните бизнесмени в България употребяват материали и технологии, които са на европейско ниво. През последните години обаче са настъпили промени във връзка с архитектурата в посока понижаване на площта на жилищата. Шопов даде за образец тристайните жилища, чиято повърхност до 2002 година е била към 100 кв. м, а през днешния ден не надвишава 85 кв. м.

През последните години жилищата в София стават по-достъпни, тъй като заплатите в столицата нарастват по-бързо от повишаването на парцелите. Все още обаче жилищата не са толкоз налични за хората, колкото преди началото на промените в страната през 1989 година За да бъдат жилищата в София толкоз налични, колкото преди 1989 година, като съответствие сред ниво на работната заплата и стойност на парцела, то междинната цена би трябвало да е 620 евро на кв. м, а в този момент тя надвишава 1000 евро за кв. м., пресметна Георги Шопов.

Три са главните групи купувачи на парцели в София, сподели той. Най-голям е делът на младежите на възраст сред 30 и 40 години. Те купуват, тъй като имат действителна потребност от жилище и съставляват към 80% от клиентите. Втората група са хората, които продават остарялото си жилище, с цел да се реалокират в по-голямо, само че техният дял е много дребен. Третата група са хората, които купуват парцел за инвестиция като те имат дял към 18% от клиентите. Затова съгласно Шопов най-малко в идващите 10 години ще има съществено търсене на жилища и то от хора, които избират първия си дом.

Имоти търсят и българи, живеещи в чужбина, които идват през лятото в страната, сподели по време на форума Стефан Карпузов, капиталов управител в GalaxyInvestment Group. Те желаят да вложат парите си в родината. Като най-често купуват парцели, които дават на родителите си да ги употребяват, или ги отдават чартърен. Като спомагателен фактор за търсенето на жилища Карпузов уточни старите здания. Панелните жилища към този момент са на близо 50 години, по тази причина притежателите им евентуално ще пожелаят да се реалокират в ново жилище, уточни Стефан Карпузов.

В София най-често покупко-продажбите с парцели се подписват на цена сред 50 хиляди и 70 хиляди евро, демонстрират данни на “Адрес Недвижими имоти” за първото тримесечие на годината, които бяха показани от нейния изпълнителен шеф Георги Павлов. Близо 72% от покупко-продажбите с жилища в столицата са на цена до 100 хиляди евро, демонстрират данните на организацията.

Изисквания


Клиентите питат какви са материалите


80 евро от цената за всеки квадрат отиват за налози

 Хората купуват парцели в затворени комплекси поради сигурността и положителната заобикаляща среда. Хората купуват парцели в затворени комплекси поради сигурността и положителната заобикаляща среда.
Клиентите стават все по-взискателни и осведомени при покупката на парцел. Клиенти се интересуват от метода на заплащане, метода на създаване на постройката и качеството на строителните материали, обясниха по време на конференцията „ Инвестиции и строителство на жилищни здания ” Атанас Гаров, ръководещ сътрудник в Garitage Investment Management, и Румен Величков, търговски шеф в Residential Park Lozen. Те показаха пазара на жилища в затворени комплекти. Сигурността и положителната заобикаляща среда са измежду главните условия на хората, които си купуват парцел в затворен комплекс, защото най-често те са младежи с деца. Първите три въпроса, които задават клиентите преди закупуване на жилище, е какъв брой коства, дали може да се обезпечи банково кредитиране и какви материали ще се употребяват при градежа, сподели и Георги Шопов, ръководител на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните бизнесмени. Ивайло Митев, шеф на Idea Home, добави, че младежите търсят най-вече ликвидни парцели, които могат бързо да препродадат, с цел да понижат равнището на риск.

В момента 80 евро от всеки квадратен метър жилищна повърхност отиват в държавната хазна под формата на Данък добавена стойност и налог облага, сподели още Георги Шопов. Според него тези средства би трябвало да се употребяват за основаване на допустима инфраструктура. „ За да се сътвори хармонична и естествена среда, е належащо изцяло обмисляне на територията, което да е стабилно и да не може да се трансформира най-малко 20 години ”, счита Шопов. Според него създалото се състояние сега е и повода да се търсят най-вече парцели в затворени комплекси.

Правила


Има риск при покупко-продажби „ на зелено ”

Черпим опит от застраховките във Франция

 парцели, строителство Участниците във форума „ Инвестиции и строителство на жилищни здания ” засегнаха и казуса с риска, който поемат купувачите на жилища „ на зелено ”. Експертите се сплотиха към тезата, че крайният клиент – жителят, би трябвало да бъде в центъра на грижите на държавните и общинските управляващи. Председателят на Националната асоциация на строителните бизнесмени Георги Шопов уточни, че сдружението поддържа френския модел на обезпечаване, където полиците подсигуряват, че в случай че строителният бизнесмен се провали, парите на клиентите ще бъдат върнати. Ако тази система се вкара в България, браншът ще бъде изчистен от недобросъвестни играчи, защото при неуспех, те няма да получат застрахователна лавица за идващ собствен план, изясни Георги Шопов.
Стефан Карпузов, капиталов управител в GalaxyInvestment Group, уточни положителните практики в Пловдив, като изясни, че общинските управляващи в града под тепетата вършат всичко допустимо да улеснят процеса за строителните бизнесмени, в това число с построяването на част от инфраструктурата до новите жилищни здания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР