През последните години Индия е изправена пред сериозен проблем с

...
През последните години Индия е изправена пред сериозен проблем с
Коментари Харесай

Защо маймуни пазеха сградата на парламента в Ню Делхи

През последните години Индия е изправена пред сериозен проблем с маймуните.

По последни данни на територията на страната живеят към 50 млн. маймуни, а в столицата ситуацията напълно не е розово.

Маймуните от типа Макак резус, които се срещат най-често в Ню Делхи, стават все по-агресивни и нахлуват в домовете на хората, крадат от храната им и атакуват всеки, който се изпречи на пътя им.

Известни са и няколко смъртни случаи в резултат на нахлуване от маймуни.

Проблемът с маймуните се заражда с бързата индустриализация в Индия

С изгубването на естествения хабитат на животните, хората и маймуните стартират да живеят все по-близо едни до други.

В края на 90-те години на ХХ в. добре хранените маймуни в Ню Делхи усилват фрапантно популацията си и стават нападателни в търсене на още храна, коментира приматологът Икбал Малик.

Вижте някои от застрашените типове примати в нашата изложба

Още от 2001 година държавното управление назначава професионални ловци на маймуни, които залавят животните и ги затварят в кафези. Тъй като обаче те са предпазени животни в Индия, тъй като се счита, че имат връзка с полубога Хануман, по-късно са освобождавани на разнообразни места из града.

През 2005 година камион с маймуни е изпратен в друга област на Индия, само че от този момент никой повече не желае да одобри маймуните от столицата.

„ Проблемът с маймуните е на всички места, по тази причина никой не желае маймуните на Ню Делхи “, споделя Икбал Малик.

През 2007 година маймуни убиват заместник-кмета на Делхи

като го бутат от балкона му. Това кара държавното управление да се заеме по-сериозно с казуса и да отдели 20 000 декара повърхност за резерват.

Но все пак през 2012 година същата сцена се разиграва с 14-годишно момиче. То е нападнато от маймуни и бутнато от балкона.

През 2014 година управляващите в Ню Делхи назначават хора, облечени като огромни сиви Тънкотели (коткоподобни маймуни), които да плашат по-малките маймуни.

Who says Modi has failed in job creation? https://t.co/yKTKKFcr0n via @indiatoday
— Ashok Swain (@ashoswai) 12 август 2018 година
Това съумява да опази постройката на Народното събрание в Ню Делхи, както и чиновниците му, само че няколко месеца по-късно хората са освободени от длъжността си на маскирани пазители, защото концепцията е била в експериментален интервал.

На мнозина се коства неуместно да се наемат хора, маскирани като маймуни, които да плашат животните, само че казусът с маймуните в Индия е в действителност сериозен.

Между 2007 и 2015 година държавното управление на Индия е вложило над 1.1 милиона евро

за храна на маймуните в резерватите. И макар отделените запаси, храната не е задоволителна и животните стартират сами да си я набират – от домовете на хората.

От 2007 насам са хванати над 19 хиляди маймуни, които са преместени в резерват. Това обаче не прави ситуацията в столицата по-леко, тъй като десетки хиляди други маймуни остават на независимост и тероризират жителите.

Въпреки всички подхванати ограничения

през 2016 година маймуна е видяна да скача в библиотеката на Народното събрание. Министърът на защитата в Индия – Манохар Паррикар, е назначил двама военни да го охраняват, когато отива на работа.

При визитите на Барак Обама в Ню Делхи президентът също е охраняван от хора, които с метли и прашки да отблъскват косматите нападатели по време на обиколките из града.

Хората живеят в боязън и всекидневно са ограбвани и нападани от нападателните животни.

Проблемът с маймуните в Индия продължава да бъде налице и до през днешния ден,

само че управляващите към момента не са съумели да доближат до решение, което да помогне той да бъде позволен в дълготраен проект.

Докато решение на казуса липсва, на жителите остава да бъдат внимателни, а управляващите може би би трябвало да премислят преназначаването на чиновници, преоблечени като маймуни, които да плашат косматите нападатели наоколо до Народното събрание.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

Шимпанзета убиха алфа мъжага и се гавриха с натрупа

Нискокалоричната диета удължава живота на маймуните

Откриха момиче, отглеждано от маймуни в индийската джунгла
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР