През последните години има двуцифрен ръст на минималната заплата в

...
През последните години има двуцифрен ръст на минималната заплата в
Коментари Харесай

Министър Петков: През последните години има двуцифрен ръст на минималната заплата в България

През последните години има двуцифрен растеж на минималната заплата в България. Увеличението на най-ниските приходи е в основата на ускорения ритъм на повишаване на междинната заплата в страната. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков пред публицисти след откриването на кръгла маса за напредъка при приложението на правилата в Европейския дирек за обществени права, проведена от КНСБ. Той добави, че с цел да бъде резистентен растежът на приходите, е належащо да има по-голямо повишаване на продуктивността на труда. В изявлението си по време на форума министър Петков подчертава, че през първата половина на 2018 година

Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е сложило нуждата от реализиране на резултати от приложението на Европейския дирек за обществени права измежду целите в региона на заетостта и обществената политика. В отговор на характерните рекомендации, адресирани към осъществяване на правилата на Европейския обществен дирек, Министерството на труда и обществената политика (МТСП) осъществя редица начинания за възстановяване на ситуацията на представителите на уязвимите групи, измежду които са Законът за хората с увреждания, Законът за обществените услуги и Законът за предприятията на обществената и солидарна стопанска система, уточни той. Министър Петков акцентира, че все още едно от най-големите провокации пред политиката за хора с увреждания е гарантирането на опциите им за претовареност. За осъществяването на тази цел с новия закон се вкарва квота за наемане на хора с трайни увреждания и се дефинират нови форми на поддръжка, чийто тип се разпознава посредством самостоятелна оценка на потребностите на всеки човек. МТСП предприе ограничения за увеличение на размера на помощите за целево енергийно подкрепяне, както и за разширение на обсега на подпомаганите лица.

Средствата по това перо за 2019 година бяха увеличени с 40,4 млн. лева, напомни той. За приложението на заложените в Европейския дирек за обществените права правила основно значение има и развиването на обществени услуги за поддръжка на децата и фамилиите и услугите в региона на дълготрайната грижа за възрастните хора и хората с увреждания, които са един от най-успешните принадлежности за поощряване на тяхното обществено включване. Министерството на труда и обществената политика инициира промяна в бранша. Тя ще се реализира посредством Закона за обществените услуги, който ще влезе в действие от 01.01.2020 година и ще подсигурява правото на обществени услуги на всички хора в България, които се нуждаят от такава поддръжка, сподели министър Петков. Той напомни, че държавното управление поставя старания за увеличение на средствата за делегираните от страната обществени услуги. През 2019 година те бяха увеличени с почти 30 млн. лева и са в размер на 260,9 млн. лева Паралелно с това беше развита мрежа от услуги в домашна среда посредством обезпечаване на персонален помощник, обществен помощник и домакински асистент. Към края на февруари 2019 година услугите в домашна среда са употребили почти 24 400 хора с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами. За тази цел в държавния бюджет за тази година са отделени 71,5 млн. лева, които са отвън плануваните средства за финансиране на обществените услуги.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР