През последните години икономическите връзки между България и Грузия се

...
През последните години икономическите връзки между България и Грузия се
Коментари Харесай

Министър Караниколов: Двустранният стокообмен между България и Грузия се е увеличил с 11.6%, спрямо 2017 г.

През последните години икономическите връзки сред България и Грузия се развиват интензивно със относително високи равнища на стокообмен, като България е в първата десетка на главните търговски сътрудници на Грузия.

Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов по време на среща с Георги Гобулия, министър на стопанската система и устойчивото развиване на Грузия. Министър Гобулия е на посещаване в България за осъществяване на съвещание на Междуправителствената българо-грузинската комисия за търговско-икономическо съдействие.

По време на срещата министър Караниколов посочи, че е налице непрекъснат интерес за работа и съдействие в разнообразни области сред бизнеса от двете страни.

„ По предварителни данни за 2018 година двустранният стокообмен възлиза на 599.5 млн. щ. $, като се е нараснал с 11.6%, по отношение на 2017 година Българският експорт за Грузия възлиза на 207 млн. щ. $ и се нараснал с 2.7%. Грузинския импорт в България възлиза на 392.5 млн. щ. $, спрямо 331.8 млн. щ. $ за същия интервал на 2017 година “, разясни Караниколов.

Икономическият министър акцентира, че българските компании имат интерес и биха могли сполучливо да вземат участие в осъществяването на обособени действия по предпочитани за Грузия планове.

Министър Караниколов и министър Гобулия се споразумяха за провеждането на бизнес конгрес, като към него се планува да се включи туристически и културен конгрес, с присъединяване на български и грузински компании. „ Създаването на мрежа за съдействие сред дребния и междинен бизнес сред нашите страни е от извънредно значение за реализирането на общ бизнес “, съобщи Караниколов. Той добави, че ще се работи за координиране на законодателството, което да подкрепя стартъпите в двете страни.

Водеща стокова група в износа на България за Грузия са нефтените масла, с условен дял в износа 47.4% през 2018 година Други обичайни експортни артикули от България към Грузия са медикаментите и тракторите. През 2015-2018 година нараства делът в износа на стоковата група „ Артикули за групови игри “ (билярди, специфични маси за хазартни игри и др.), като износът им се е нараснал с 105.7% през 2018 година

Водеща стокова група във вноса от Грузия за България, съгласно българската статистика, са медните руди и техните концентрати с към 84% условен дял във вноса през 2018 година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР