През последните години говоренето за Европа стана бюрократичен процес. Постепенно

През последните години говоренето за Европа стана бюрократичен процес. Постепенно ...

Николай Младенов: Говоренето за Европа се превърна в бюрократичен процес.


През последните години говоренето за Европа стана бюрократичен процес. Постепенно Брюксел обрасна с комисии, комитети и други институции, отдалечени от смисъла за Европа. А освен това хората свикнаха с това, което имат, и го приеха като даденост. Това повиши качеството на живот, но откъсна нормалния човек от европейските процеси. Това мнение изказа Николай Младенов, бивш министър на външните работи и отбраната, специален пратеник на генералния секретар на ООН за Близък изток, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако завземат властта, антисистемните партии  биха блокирали бюджетните и институционалните процеси в Европа. A освен това битката с фалшивите новини трябва да се разглежда и глобално, и регионално", поясни Младенов.

Дипломатът коментира и темата за конфликта в Близкия изток. „Да се постигне израелска позиция относно Тел Авив е ключов фактор. Важно е да се обединят двете части на палестинското национално движение и Газа да се върне под контрола на легитимното правителство“, заяви Николай Младенов.

„Говорейки за Близкия изток, можем да коментираме два процеса: първият е консолидация на противопоставящите са на радикалния ислям сили и тези, които подкрепят умерените икономически фракции и светския характер на държавите. Това се вижда в реформите в Саудитска Арабия и противопоставянето на хаоса от Ислямска държава. Вторият е натрупването на много нерешени социални и икономически проблеми в рамките на доста държави в региона. Виждаме случващото се в Либия, Алжир например".

Затова в момента един от основните фокуси в работата на ООН е да се предотврати появата на нови конфликти, смята Николай Младенов. "Най-явният пример за това е ситуацията в Ивицата Газа и евентуална война, както и да се помогне на легитимните власти да разрешат проблемите", допълни бившият министър на външните работи и отбраната.

гледано: 21   Още видеоРейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг 50 гласа

Източник: investor.bg