През последните години гореща тема станаха правата на LGBTQ+ обществото

...
През последните години гореща тема станаха правата на LGBTQ+ обществото
Коментари Харесай

Асексуалност, или какво значи да не си падаш по никой

През последните години гореща тематика станаха правата на LGBTQ+ обществото или другояче казано хората, които се разпознават като гейове, лесбийки, транс и така нататък

Една част от тази общественост обаче постоянно остава без репрезентация, а мнозина даже не знаят, че тя съществува. Става дума за така наречен асексуалност – или с други думи, неналичието на полово увлечение към който и да било. Според изследване на LGBTQ+ организацията Stonewall от 2022, към 2% от международното население се разпознават като асексуални, като е значимо те да бъдат разграничени от хората, които по здравословни или психични аргументи изпитват понижено или изчезнало либидо в избран стадий от живота си.

Много асексуални персони споделят, че в никакъв случай не са чувствали предпочитание да вършат секс, само че че този факт не ги стопира от това да изпитват обич и обвързаност. Всъщност, терминът „ асексуалност “ разказва цялостен набор от прекарвания. Редица асексуални хора могат да са сантиментално привлечени към други персони (въпреки неналичието на полово влечение) и даже да пожелаят да бъдат във връзка. Други обаче разкриват, че са отблъснати от концепцията както за физическа, по този начин и за прочувствена фамилиарност – феномен, прочут като „ аромантичност “.

Отделна подгрупа са и така наречен „ демисексуални “ хора, при които половото предпочитание не отсъства напълно, само че се появява единствено по отношение на съответни сътрудници, към които те имат сантиментални усеща.

Немалко асексуални персони споделят, че са израсли без познание за термина и поради това дълго време считали себе си за „ развалени “. По тази причина на 6-ти април 2023 беше празнуван третият Международен ден на асексуалността, целящ да образова необятната аудитория по тематиката.

Инициативата бе стартирана през 2021 година от асексуалната активистка и модел Ясмин Беноа, която разкрива, че задачата ѝ е да възстановява концепцията за асексуалност. „ Години наред моите връстници ми споделяха, че нещо не ми е наред, “ сподели тя в скорошно изявление за Glamour UK. „ Чак когато се срещнах с други асексуални персони осъзнах, че не съм особнячка. Водя изцяло благополучен и естествен живот и желая да окуража хората като мен също да вършат това. “

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР