През последните години гамата от високопроходими модели на Skoda сериозно

...
През последните години гамата от високопроходими модели на Skoda сериозно
Коментари Харесай

Skoda Kamiq – единствената кола в семейството

През последните години гамата от високопроходими модели на Skoda съществено се разшири. Ако преди в нея беше единствено Yeti, в този момент има Kodiaq със 7 места и Karoq. При непрекъснато възходящото търсене на кросоувъри конкуренцията е сериозна и Skoda направи още един модел. Третият представител на гамата е компактният Kamiq. Новата Skoda Kamiq е близка родственик на хечбека Scala. Двата модела споделят обща платформа MQB-A0 и същото междуосие от 2651 мм. Компактният кросоувър е по-къс и дължината му е 4241 мм, широчината е 1793 мм, а височината му е 1531 мм. Новият Kamiq е удобен и повсеместен, тъй че може да извършва ролята на фамилен автомобил и да се трансформира в единствената кола в фамилията. С атрактивната си цена, новият кросоувър е по-изгоден от съперниците си и се трансформира в опасност за водачите в компактния SUV-сегмент.

Дизайнът на Skoda Kamiq е доста забавен и моделът е може би най-изразителният в актуалната гама на чешката марка. Във външния тип доминират ръбовете и геометричните форми. Фирмената радиаторна решетка е комбинирана с двуетажна оптика, която към този момент е LED още в базовата версия. Широкият отвор за въздух в бронята е изработен във формата на усмивка. Предният похлупак и стените са релефни. Задните колони на покрива са доста наклонени, а над капака на багажника е подложен дребен спойлер. В двата края на каросерията са инсталирани светлините с формата на стрела. Под капачката на резервоара е скрита стъргалка за лед. Стандартните джанти са 16-инчови, а против в допълнение възнаграждение се оферират 18-инчови лети джанти.

Интериорът на Kamiq значително прилича този на Scala и наподобява доста рационално спретнат. Материалите в салона са висококачествени, а в по-високите версии цветът на интериорната светлина се трансформира. Воланът с три спици е доста комфортен за ръководство, а в региона на захващане обръчът е по-дебел. В базовата версия на Kamiq приборите са със общоприети циферблати, а в най-високата Style те са сменени от 10,25-инчов екран. Сензорният екран на мултимедийната система е прикован към централния панел. В взаимозависимост от равнището на съоръжение диагоналът му е 6,5, 8,0 или 9,2 инча. Бутоните за конфигурация на аудиосистемата и климатроника са малко и ситуирани разумно. Най-отдолу има два USB врата и ниша за дребни предмети. Интересното е, че в шофьорската врата е планувано поделение за чадър.
Галерия: Skoda Kamiq - повсеместен кросоувър с необятен интериор

Компактният кросоувър е изненадващо необятен. Зад кормилото на новата Skoda Kamiq ще могат да намерят комфортна позиция хора с съвсем всякакво телосложение, защото кормилната колона се контролира в дълбочина и по височина, а седалката на лидера трансформира височината си и се контролира по дължина в необятен период. Предните седалки са еластични и обезпечават отлична опора на гърба, а сред тях има комфортен подлакътник с кутия за дребни движимости вътре. Видимостта във всички направления е добра заради високата позиция на седене и тънките стойки на покрива. Под седалката на лидера е планувана специфична ниша със светлоотразителна жилетка.

На втория ред седалки има задоволително място за краката и главите за пасажери с височина до 1,90 метра. Широчината на кабината разрешава откъм гърба да седнат трима индивида, само че по-удобно ще се усещат двама пасажери. Обемът на багажника е 400 литра в обикновено положение и 1395 литра със сгънати задни седалки. Като алтернатива се предлага похлупак на багажника с електрическо задвижване и със датчик за отваряне. Полезна функционалност извършва лампата в багажника, която се смъква и се трансформира в джобно фенерче.

Новата Skoda Kamiq впечатлява с богатото си съоръжение, като още базовата версия е получила електрически прозорци и огледала, климатик, връзка с Bluetooth и аудиосистема. В салона са сложени 6 въздушни възглавници, система за стабилизиране, технология за автоматизирано прекъсване и система за съблюдаване на лентата. В най-скъпата версия Style са добавени система за достъп без ключ, двузонов климатроник, сателитна навигация, датчици за паркиране, датчици за светлина и дъжд, круиз надзор. Списъкът с варианти включва камера за назад виждане, Wi-Fi, отопление на седалките, кормилото и предното стъкло, аудиосистема с мощ 405 вата Amundsen, автопилот за паркиране и технология за следене на слепите зони. В листата с фирмените нововъведения, които от Skoda назовават Simply Clever, с изключение на чадър в шофьорската врата и стъргалка в капачката на резервоара, влизат и комфортна фунийка за пълнене на течността за чистачките, както и странични протектори за ръбовете на вратите, които се появяват, когато вратите са отворени.

Новата Skoda Kamiq се предлага у нас с 1,0-литров 3-цилиндров бензинов мотор с турбокомпресор в два разновидността на мощ – с 95 и 115 к.с. По-мощният мотор е за предпочитане и точно с него е оборудван тествания кросоувър. Той е смесен с 6-степенна механична скоростна кутия, която превключва тъкмо. Двигателят е чевръст и бързо набира обороти, с помощта на турбокомпресора. Максималният въртящ миг от 200 Нм е разполагаем в интервала от 2000 до 3500 об/мин. При тръгване моторът е малко ленив, само че доближи ли 2000 об/мин, се показва чудесно. При високи обороти елементът е малко гръмък, а вибрациите са осезаеми. С този мотор Kamiq форсира от място до 100 км/ч за 9,9 секунди. В същото време е доста пестелив. Останах прелестно впечатлен от разхода на гориво, макар че по-голямата част от теста беше при много бързо шофиране по автомагистрала, имаше и планински пътища, както и придвижване в градския трафик. Карах колата към 200 км, като междинната консумация беше 5,8 литра на 100 км, без да карам икономично.

Като алтернатива за мотора 1.0 TSI се предлага 7-степенна роботизирана автоматизирана скоростна кутия с два съединителя DSG. В двигателната гама и по-големи мотори, като 1,5-литров 4-цилиндров турбомотор с мощ 150 конски сили и 1,6-литровия 4-цилиндров турбодизелов елемент със 115 к.с. И двата мотора са оборудвани общоприетоо с 6-степенна механична скоростна кутия, а като алтернатива се предлага и 7-степенната роботизирана автоматизирана скоростна кутия с два съединителя DSG. Най-интересният вид на задвижване е 3-цилиндровият турбодвигател 1.0 G-TEC на метан с мощ 90 к.с. и оптимален въртящ миг от 160 Нм, който е изключително пестелив и екологичен, като е планиран да се задвижва на природен газ CNG. Двигателят е оборудван с 6-степенна механична скоростна кутия и подсигурява най-ниски равнища на обособяване на нездравословни излъчвания спрямо стандартните горива.

На пътя новата Skoda Kamiq е доста приятна за шофиране. Задвижването е на предните колела, а пътният луфт е 182 мм. Не се възнамерява двойно предаване 4х4. Ако държите на него, по-добре се насочете към Karoq и Kodiaq. Управлението на Kamiq е точно, въпреки и с ниска скорост да е много леко. Кросоувърът има положително сцепление с пътя, окачването се оправя добре с неравностите и колата изненадващо малко се накланя в завоите. Шумоизолацията е добра и при скорост от 140 км/ч в салона е безшумно, като се чува единствено вятърът в региона на огледалата за назад виждане.
След първия тест-драйв мога да обобщя обективно, че Skoda Kamiq е удобен кросоувър, с необятен интериор, съвременни технологии и положителни материали. На фона на съперниците, Skoda Kamiq идва и с доста атрактивна цена от 30 640 лв..
Технически характерности

Размери
Дължина: 4241 мм
Широчина: 1793 мм
Височина: 1531 мм
Междуосие: 2649 мм
Собствено тегло: 1231 кг
Вместимост на резервоара: 50 литра
Двигател
Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор
Работен размер: 999 куб.см
Максимална мощ: 115 к.с. при 5000-5500 об/мин
Максимален въртящ миг: 200 Нм при 2000-3500 об/мин
Скоростна кутия: 6-степенна механична
Динамика
Максимална скорост: 194 км/ч
Ускорение от 0-100 км/ч: 8,9 секунди
Среден разход: 5,3 л/100 км
Вредни излъчвания СО2: 120 г/км
Цена на модела Ambition: 33 980 лв. с Данък добавена стойност
КОНКУРЕНТЪТ

Размери
Дължина: 4235 мм
Широчина: 1782 мм
Височина: 1584 мм
Междуосие: 2551 мм
Собствено тегло: 1250 кг
Вместимост на резервоара: 40 литра
Двигател
Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор
Работен размер: 999 куб.см
Максимална мощ: 115 к.с. при 5000-5500 об/мин
Максимален въртящ миг: 200 Нм при 2000-3500 об/мин
Скоростна кутия: 6-степенна механична
Динамика
Максимална скорост: 193 км/ч
Ускорение от 0-100 км/ч: 10,2 секунди
Среден разход: 5,8 л/100 км
Вредни излъчвания СО2: 132 г/км
Цена на модела Life: 36 287 лв. с Данък добавена стойност
 
Автор: Денислав Стоянов
Снимки: Skoda
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР