През последните години десетки чужди компании инвестираха в заводи за

...
През последните години десетки чужди компании инвестираха в заводи за
Коментари Харесай

Уникредит Булбанк: Българският износ ще продължи да расте

През последните години десетки непознати компании вложиха в фабрики за авточасти в страната, които работят за експорт и са част от международната верига на доставки за автомобилната промишленост.

Още по тематиката
Продажбите на български артикули в страни отвън съюза обаче нарастват, вследствие на което общият износ пораства със 7.6%

Национален статистически институт ревизира покачването в Брутният вътрешен продукт нагоре до 3.5% през първото тримесечие, като главен мотор е частното ползване

Не е изключено българският експорт да означи двуцифрени темпове на напредък през тази година. Това предвиждат икономистите на илното икономическо възобновяване на основните ни търговски сътрудници в еврозоната, за където е ориентиран половината от българския стоков експорт, ще са главен мотор за възходящото външно търсене към пазарите от Централна и Източна Европа.

В допълнение, световната търговия е на път да доближи най-бързото си повишаване от 2011 година насам, прецизират от банката. През април националната статистика регистрира годишно нарастване от 7.6% на български артикули, като за пръв път от януари 2016 година имаше спад с 1.3% на търговията с Европейски Съюз.

Когато си конкурентен

" Историческите връзки демонстрират, че нарасналото външно търсене се трансферира с известно закъснение върху българския експорт. Това ни кара да чакаме ускорение на растежа на индикатора в границите на годината от сегашните му равнища от към 6% на годишна база до стойности, които са по-близки до 7%. В по-голяма степен този резултат би трябвало да се следи при стоковия експорт ", изясняват от анализаторският екип на банката.

Според тях българският експорт е задоволително конкурентен и илюстрират това свое изказване със сравнителни данни. Те демонстрират, че експортът на артикули на страната нараства с темпове, които изпреварват нарастването на световната търговия със артикули в съвсем всички години от началото на този век. " Нещо повече, в съответни интервали преимуществото в интерес на българския износ е доста. Освен че по този метод може да се наблюдава мощната конкурентна позиция на българските експортьори, също по този начин излиза наяве, че пазарният дял от световната търговия пораства стабилно ", допълват от банката.

Българският износ пораства по-бързо
% изменение на годишна база, по цени от 2010 година

Източник: Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis, Национален статистически институт, УниКредит Булбанк

Защо растежът е значим

Износът на артикули и услуги имаше решаваща роля за възобновяване на българската стопанска система, напомнят от Уникредит Булбанк. " Показателно е изменението, което е реализирано в размера на българския експорт за интервала от средата на 2008 до края на 2016 година Разликата е забележителна - 39%, като изключително значима роля за този растеж има износът на артикули. Той нараства с впечатляващите 60.1% за същия интервал ", споделят икономистите.

В последните девет тримесечия Брутният вътрешен продукт на страната пораства приблизително с 3.5% на годишна база, като от банката предвиждат, че през тази година растежът на стопанската система ще е 3.7% и ще се форсира до 3.9% през идната година. Оттам показват, че чакат действителният растеж на Брутният вътрешен продукт да доближи своя пик точно през 2018 година, подкрепян от мощните вероятности пред износа и вътрешното търсене.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР