През последните години дебатът за здравословния начин на живот набра

...
През последните години дебатът за здравословния начин на живот набра
Коментари Харесай

Любо Груич, директор в "Кока-кола": Решението за сладките газирани напитки е да не се прекалява

През последните години дебатът за здравословния метод на живот набра скорост, което докара до хрумвания в някои страни, а в други към този момент и признати ограничения, против несъразмерната приложимост на захар и надлежно безалкохолни питиета, в които тя се използва. Това накара водачите в бранша на безалкохолните питиета да обмислят нови тактики за задържане и привличане на консуматори. Така компанията " Кока-кола " показа в Европа преди седмица три типа чай под марката Fuzetea(името идва от думата фюжън, навлязла най-много в кулинарията напоследък). В допълнение при представянето й мениджмънтът разгласи, че отсега нататък европейските консуматори може да чакат още много нови артикули, за които няма да се вършат чак толкоз дълги пазарни изследвания, каквато е била политиката до момента. Как се оправя компанията със устрема на хората да живеят по-здравословно - по тази тематика беседваме с Любо Груич, общоприет управител в компанията за Европа, отговарящ за новия напредък и негазираните питиета.

Отговаряте за растежа, от кое място ще пристигна той в компанията?

- Новият растеж може да пристигна първо от съществуващите към този момент на пазара артикули като подобрим работата си по тяхното предложение. В същото време отварянето към нови категории, за които преди 1-2 години даже не сме имали концепция, също е подобен източник. Не би трябвало да ни тормози това, че някои от тези нови категории през днешния ден имат дребен дял. Но в случай че са верните артикули, в случай че адресират главните потребности на потребителите, те ще съумеят и ще станат част от огромния бизнес. При въвеждането на нови категории на пазара считаме, че ще са сполучливи, когато вярно сме разчели търсенето и уцелим точния миг. Когато преценим, че не сме подготвени да навлезем в даден сегмент, не го вършим. В момента ние сме показани във всички категории в Европа, само че тяхната диверсификация е част от този нов напредък.

Какво очаквате от най-новата напитка - студения чай, в случай, че в района на Югоизточна Европа чаят не е изключително известен?

- Тези трендове не са безконечни, хората си трансформират навиците, стартират да научават повече кое е положително за тях. Така че даже сега в тази част на света сходни питиета да не се толкоз известни колкото другите безалкохолни, това, че те съдържат натурални артикули, положителни усети, по-здравословни са ще ги направи един ден също доста известни.

Доколко известни остават газираните питиета на фона на устрема на от ден на ден хора да живеят по-здравословно?

- Ако приказваме за " Кока-кола " – това е артикул, който откакто е оживял 130 година, значи е нещо в действителност особено. И хората може да не пият непрестанно тъкмо този артикул, може идващ път да пият подобен без захар или друго, само че въпросът е, че имат избор.

Въпросът е, че захарта заема може би централно място в днешния спор за здравословния живот както и газираните питиета...

- Дебатът е толкоз огромен най-много за това да не се прекалява с потреблението на такива артикули. Умерената приложимост на който и да е артикул мощно редуцира евентуалните проблеми. Иначе даже пиенето на портокалов сок по през целия ден може да значи предозиране с витамин С. Тоест и това може да се окаже не изключително здравословно решение. Така че въпросът е хората да имат избор и също по този начин да обсъждаме с тях евентуалните резултати.

Някои страни вкараха по-високи налози върху храните със захар, други възнамеряват да го създадат. Това трансформира ли политиката на компанията и по какъв начин?

- Правителствата имат всички права да вършат това, само че това, което следим по света е, че има случаи, когато налозите не са решението. Има доста други. Смятам, че по-правилно е хората да разполагат с информация и с избор. Ние като компания действаме също за това да подпомогнем идентифицирането на проблемите. Затова и работим по преформулирането на продуктите, а това не е нещо толкоз просто колкото евентуално звучи. Защото при този развой искаш да предложиш същия или по-добър усет освен това без да се влага съставката, която си употребявал досега. Така че ние работим доста да понижим или въобще да премахнем захарта.

Какво употребявате като сурогат?

- Понякога изкуствени подсладители, само че в доста случаи – натурални. Опитваме да намерим най-хубавата композиция или просто да понижим интензивността на захарта

Има данни, че подсладителите също не са положително решение за хора, които не страдат от диабет, да вземем за пример...

- Не мога да приказвам като доктор, само че това, което мога да кажа е, че ние съблюдаваме националните законодателства. И доколкото знам подсладителите са най-изследваните съставки сега. И несъмнено има учени на разнообразни позиции за обособените артикули. Така че отново опираме до това какъв брой постоянно се използва даден артикул.

Кои са най-продаваните артикули в района на Югоизточна Европа?

- " Кока-колата " е доста известна, има дълга традиция, а България е първата от някогашния социалистически лагер, на чиито пазар се пуска през 1965 година И не е единствено въпрос на продукта, само че и на страстта от него. В същото време в други страни от района има разнообразни питиета, които са водачи. Например, в Русия е доста огромен делът на натуралния сок. Там сме номер едно по продажба на сокове. В същото време доста мощно порастват газираните питиета.

Как рецесията се отрази на продажбите на компанията?

- Тъй като ние сме част от пазара на бързооборотни артикули, бизнесът не отслабна доста даже в годините на рецесията. Такива артикули са малко наслаждение, което в такава обстановка хората могат да си разрешат, за разлика от по-големи покупки като дом, да вземем за пример. Тогава трябваше да сме доста деликатни с цените. Имаше прочут спад, само че бързо излязохме от тежкия интервал.

В България с изключение на, че оферирате продуктите на самата компания, само че сте дистрибутор и на кафе, и на някои алкохолни питиета. Има ли проекти да имате свои марки в тези категории?

- Конкурираме се с другите на пазара на безалкохолните питиета. И това е пазар, на който има още доста поле за изява. На този стадий доколкото знам, не се обмисля сходна стъпка.

Каква част опаковките на вашите артикули рециклирате и по какъв начин ще пораства тя във времето?

- Това е доста значим въпрос освен за нас като компания, само че и за цялото общество. Поставяме си все по-високи цели. Но в това време сами по себе си ние не можем да решим целия проблем. Трябва да се реши от цялото общество и то по резистентен метод.

Реалистично ли е всички артикули да се оферират в стъклени бутилки?

- Стъклената опаковка е постоянно желана. Стараем се да имаме повече артикули в такива опаковки, само че те не са подобаващи за всичките ни консуматори като бизнесите, да вземем за пример.

Coca-Cola е пазарен водач в бранша на безалкохолните питиета в България като се изключи водата, по данни на самата компания. В Българя по данни на Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета по размер продажби водач са бутилираните води, следвани от газираните питиета, следвани от негазираните. Категорията на газираните питиета образува 60% от продажбите на компанията Coca-Cola в размер през 2017 година. Най-голям растеж през последните години означават бутилираните води (за цялата промишленост по данни на Асоциацията). Целият бранш на безалкохолни питиета пораства с близо 3% годишно, като категорията на безалкохолните негазирани питиета пораства най-бързо. Очакваме с навлизането на FUZETEA у нас категорията на студените чайове да форсира своите темпове на напредък, каквато е наклонността в Европа (категорията пораства 1.5 пъти по-бързо от пазара на безалкохолни напитки), показват от компанията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР