През последните години броят на леките автомобили, използвани от населението

...
През последните години броят на леките автомобили, използвани от населението
Коментари Харесай

В Пловдив ли са най-слабите шофьори?

През последните години броят на леките коли, употребявани от популацията непрестанно нараства. Поради това огромните градове са принудени да вземат ограничения за понижаване на трафика. Построяването и разширението на софийското метро без подозрение е най-хубавата мярка за справяне с трафика в столицата. За страдание в град Пловдив сходна мярка не може да бъде призната. За понижаване на трафика тук може да разчитаме на постоянен градски превоз, на велоалеи, разширение на съществени улици и булеварди и пробутване на нови.

Статистиката за първите 10 месеца на миналата 2018 година демонстрира, че Пловдив оглавява черната статистика за страната, с най-вече произшествия -  785 в Пловдив и региона, 375 в самия град. В Пловдив и региона са починали 68 души, а ранени са 1020 индивида, надлежно 12 души починали и 426 ранени за самия град.

В София и региона случаите понижават спрямо 2017 година, и са 684 за първите 10 месеца на 2018 година, като обаче е повишен броя на жертвите спрямо миналата година, заради такива тежки произшествия като трагичната злополука в Искърското дефиле от август месец на 2018 година. На трето място по брой се подрежда град Варна и региона с 603 произшествия и 39 души починали.

Пловдивчани не одобряват упрека, че са неприятни водачи. Даже в противен случай. Според пловдивските водачи, целият проблем с трафика, всички тежки произшествия, проблеми с придвижването, се дължат само на множеството приходящи коли, измежду които най-популярните започващи с номера СТ, Х, РА, СМ и така нататък Или в краен случай на такива с номера РВ, само че принадлежащи на хора от малцинствата или на селяни живеещи отвън град Пловдив. Истина е, че огромното строителство и презастрояване и в централните и в крайните пловдивски квартали докара още по-голям брой хора и надлежно коли в града. Но това не е единствената причина за повишаването броя на случаите.

Гордостта на пловдивчанина отпреди десетилетия, че е добър водач, а в столицата да вземем за пример или в някои по-малки регионални градове придвижването е извънредно, би трябвало да бъде преразгледана. По улиците на града всеобщо се вижда превишаване на скоростта, внезапни маневри, неспиране на пешеходни пътеки, лишаване на преимущество, недаване на мигач или на каквато и да е индикация за идна маневра. Като цяло придвижването е раздрано, несъобразяващо се с другите участници на пътя и рисково, написа ПОТВ. Тук би трябвало да отбележим, че даже в София при цялата натовареност, придвижването като че ли тече по безпрепятствено. Това демонстрира и статистиката за по-голямата част от миналата година. Фактът,че като население София и региона е два пъти по многочислена от Пловдив и региона, а пътните случаите са почти идентични, би трябвало да ни накара да се замислим.

Трябва да се регистрира и обстоятелството, че една от аргументите за нарушение на пътните правила е визията за безотговорност. А тази визия се основава от неведение и неспазване на законите на страната и съществуването на корупция. България и Румъния са водещите страни измежду тези в Европейския съюз по брой жертви на пътя. Като броя на жертвите е тъкмо два пъти по висок от междинния за страните от общността.

Съобразяване с разпоредбите за придвижване и най-много съблюдаване ограничаване на скоростта са единствения метод за понижаване на пътните произшествия. Съобразяване с другите участници в придвижването и пешеходците също. Ако вместо следващата ругатня просто понижим скоростта, която евентуално към този момент сме надвишили, ще разберем че отговорни в действителност са не другите, а ние. Ако някои произшествия не могат да бъдат избегнати, други могат, точно по този метод.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР