През последните години българската държава демонстрира пред обществото ангажимент да

...
През последните години българската държава демонстрира пред обществото ангажимент да
Коментари Харесай

Ще се върнат ли за 1200 лева в България?

През последните години българската страна показва пред обществото ангажимент да притегли българите, живеещи в чужбина, назад в родината. Така да вземем за пример институциите влязоха в ролята на медиатор сред работодателите и търсещите претовареност. Организираха се трудови тържища, представящи работни места, които са " висококачествени, добре заплатени и с положителни условия на труд " *. Създадена бе онлайн-платформата EURES, която ще дава " елементарен достъп до информация за пазара на труда в България, обществените услуги, цените на недвижимите парцели ".* Но това надалеч не е всичко. Към удобства достъп до потребна информация се прибавят и финансови тласъци - до 1200 лева месечно за интервал до една година. Право на тях ще имат българи висшисти, които са живели най-малко шест месеца в чужбина, а по-късно са почнали работа в България. Тази сума може да бъде употребена за наем, за детегледачка и други Ще се оферират и безвъзмездни езикови курсове за членовете на фамилията, които не приказват български. Финансовата поддръжка също е част от платформата EURES, която бе основана в границите на плана " Национална EURES мрежа ".

В самодейността с финансовите тласъци обаче има неумел популистки детайл. Говори се за връщането на " съумелите българи ". Явно под " съумял " се схваща всеки висшист, който - за разлика от " неудачниците " - не е останал в България. И въпреки всичко: тази странна изразителност не значи, че въпросните хрумвания би трябвало изначално да бъдат отхвърлени. Но задоволително примамливи ли са 1200 лв. месечно на фона на положителните условия, които оферират други по-развити страни?
312 евро в България, 1557 евро в Германия
В момента минималната работна заплата в България остава най-ниската в Европейски Съюз - 610 лева (312 евро). А свободните работни места са малко над 11 000. (Впрочем, в Австрия, Дания, Италия, Кипър, Финландия и Швеция няма минимална работна заплата.)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР