През последните години българите купуват все повече продукти с палмово

...
През последните години българите купуват все повече продукти с палмово
Коментари Харесай

Българите купуват все повече продукти с палмово масло

През последните години българите купуват от ден на ден артикули с палмово масло, твърди Иван Грънчаров от Асоциацията на млекопреработвателите пред Българска телеграфна агенция.

В България има над 260 млекопреработвателни предприятия, от които 30-40 компании употребяват растителни мазнини. За 2017 година във тип на сирене са изконсумирани 12 хиляди тона палмова лой, съобщи Грънчаров.

" В България имаме опция да ядем качествени артикули, само че болшинството от хората не го вършат. Оправданието е неналичието на финансови средства. Аз съм сметнал, че средногодишно разликата е 50 стотинки дневно ", сподели още специалистът.

Иван Грънчаров напомни, че е влезнала в действие разпоредба, която не разрешава производството на имитиращи артикули и влагането на палмово масло в млечните артикули в мандрите:

" Надявам се това да промени салдото при продажбата на имитиращи и същински артикули. В доста страни са забранили потреблението на растителни мазнини ".

По думите на Грънчаров казусът с растителните мазнини е, че се наслагват в човешкото тяло и мъчно се преработват от организма.

Експертът уточни, че елементарният консуматор мъчно дали един артикул е същински или имитиращ единствено по външния му тип, по тази причина определящ фактор за качество е цената. Според него в случай че хората желаят да ядат истинско качествено сирене, то те би трябвало да платят най-малко 9 лева за кг. 

Грънчаров означи още, че цените на млечните артикули зависят от млякото, а то зависи от цената на млякото в Европа.

" В България има качествени артикули от качествено мляко. Млякото през последните 5-6 години се разграничава от това преди десетилетия. Фермерите са на равнище. Ако има предпочитание, българинът яде качествени артикули ", съобщи той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР