През последните две седмици вместо да се стигне до споразумение

...
През последните две седмици вместо да се стигне до споразумение
Коментари Харесай

Търговската война между САЩ и Китай в полза на Русия

През последните две седмици вместо да се стигне до съглашение сред Съединени американски щати и Китай, както се очакваше, двете страни си " размениха " нови мита.
От Вашингтон оповестиха, че ще усилят цените върху китайски импорт в размер на 200 милиарда $ от 10 на 25% и ще прибавят нов лист със артикули за 300 милиарда $.
От своя страна управляващите в Пекин обявиха, че ще отвърнат с мита в размер на 25 на 100 върху американски импорт за към 60 милиарда $. Промените би трябвало да влязат в действие от 1 юни.
Част от засегнатия импорт ще бъде този на американски полутечен природен газ (LNG). Китай към този момент е понижил импорта на суровината от Щатите.
Според данни на Reuters през 2018 година към азиатската страна са пътували 27 танкера, натоварени с американски полутечен газ. За миналата 2017 година те са били 30. Нещо повече - по-голямата част от танкерите са отплавали за Китай преди разразяването на комерсиалната война.
Според профилираното издание OilPrices неизбежно с повишението на митата до 25% доставките ще се свият или даже ще бъдат спрени изцяло.
Въпреки това евентуално второстепенни снабдители ще се възползват от това и ще внасят американски газ, който по-късно ще препродават на Китай.
Един от най-големите печеливши от задълбочаването на комерсиалния спор в това отношение е Русия. Малко откакто Пекин разгласи, че ще отговори с контрамита на Щатите, управлението на съветския колос " Новатек " уточни, че възнамерява да усили добива си на полутечен газ до 70 милиона метрични тона годишно до 2030 година.
Предишната цел беше до този интервал размерът да нарасне до 57 милиона метрични тона на година.
Ако " Новатек " успее да реализира тази цел, Русия може да се трансформира в третият максимален производител на LNG и даже да изпревари Съединени американски щати в това отношение през идващото десетилетие. Към момента Австралия и Катар са най-големите експортьорки на полутечен газ.
Крайно забавен е и конфликтът на " равнище " високи технологии. Съединени американски щати упрекват Китай, че краде от американците технологии и принуждава американски компании да му издават търговски секрети, с цел да стане КНР международен водач в робототехниката, строителството на електрически автомобили и други челни индустриални браншове.
" Саут Чайна морнинг пост " отбелязва, че разногласието не визира толкоз търговията, колкото геополитиката - въпроса кой ще е пръв в света на високите технологии. На този декор в Съединени американски щати се заприказва още веднъж, че Америка и Китай съставляват две разнообразни цивилизации, надлежно и спорът им е междуцивилизационен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР