През последните две седмици полският град Катовице е домакин на

...
През последните две седмици полският град Катовице е домакин на
Коментари Харесай

WWF България: Източна Европа с нов модел за енергийна ефективност


През последните две седмици полският град Катовице е хазаин на най-важната годишна среща за климата – COP24. Представители на най-високо ниво от 200 страни вземат участие в полемиките, които протичат със противоречив триумф. И до момента в който договарянията сред международните политически водачи буксуват, неправителственият бранш, районите, енергийните организации и бизнесът работят интензивно за справяне с климатичните промени.

Енергийната успеваемост е измежду основните тематики за страните от Източна Европа. Те употребяват сред два и четири пъти повече сила на единица Брутният вътрешен продукт, което ги прави по-слабо конкурентни по отношение на останалите европейски страни. Резултатите от COP24 препотвърждават потребността от енергийна промяна и декарбонизация в международен мащаб, с цел да съумеем да се оправим с едно от най-големите провокации пред нас – климатичните промени. Ключова роля в тази активност играе Мрежата за устойчива сила на Централна и Източна Европа (CEESEN).

Какво е CEESEN?

Мрежата за устойчива сила на Централна и Източна Европа (CEESEN) беше основана в следствие от плана Панел 2050, дейна роля в който играе и природозащитната организация WWF. Основната цел на плана е да постави основите за енергийна промяна на източноевропейските стопански системи и превръщането им в нисковъглеродни такива доникъде на века. В тази връзка Мрежата поддържа локалните общности в 11 страни от България до Естония, с цел да могат да посрещнат световните и европейски цели за декарбонизация до 2050 година Освен че предизвиква създаването на стратегичеки визии и съответни проекти за деяние от страна на общините, CEESEN провежда срещи за обмяна на опит сред заинтригуваните страни и организира целеви образования.

Активности на CEESEN

2018 година е изключително интензивна за CEESEN, а резултатите са забележителни. Впечатляващ е броят на участниците в образованията за стратегическо обмисляне в посока промяна към нискоъвъглеродни стопански системи на локално равнище. Бяха оценени огромен размер статистически данни, с цел да бъдат избрани съответни краткосрочни и дълготрайни ограничения за всеки целеви район. Повече от 1300 заинтригувани страни се включиха в 43 подготвителни сесии, като сложиха основите на 10 визии, 10 тактики и 100 проекта за дейности в районите на Източна Европа, попадащи в обсега на плана. Целият развой е разполагаем онлайн с елементарен достъп до подготвителните материали и съответните образци за положителни практики на локално равнище.

Какво следва?

Между 23 и 25 януари 2019 Естонският университет по естествени науки в Тарту ще бъде хазаин на конференция на тематика „ Партньорство за ново енергийно водачество “. Събитието ще се концентрира върху построяването на енергийноустойчиво нисковъглеродно бъдеще в Източна Европа, а регистрацията за него към този момент стартира. Говорители от Европейската комисия, Конвента на кметовете и представители на обособените райони ще споделят реализирани резултати и бъдещи цели. Пълната стратегия на конференцията можете да намерите тук.

Необходимост от незабавни дейности

Конференцията ще се организира три месеца след публикуването на отчета на WWF „ Жива планета “. Документът дефинира замърсяването на атмосферата в следствие от минното дело и тежката промишленост като една от най-големите закани на планетата и демонстрира, че за последния половин век междинните температури на Земята са се повишили с 1,2° C над равнищата от прединустриалната ера.

Експертите сигнализират, че запазването на тази наклонност може да има разрушителни последствия за редица страни и по-чувствителните екосистеми. Това, без подозрение, ще повлияе отрицателно върху нашето здраве, занаят, сигурност и стопански напредък. В тази връзка CEESEN напомня, че климатичните промени не са единствено задължение и тежка отговорност за страните и локалните общности, само че също и късмет да трансформираме стопанската система си по метод, който да ни обезпечи едно по-конкурентноспособно бъдеще.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР