През последните две години Саудитска Арабия се готви да продаде

...
През последните две години Саудитска Арабия се готви да продаде
Коментари Харесай

Принцът на Саудитска Арабия обяви, че Saudi Aramco ще дебютира на борсата до 2021 г.

През последните две години Саудитска Арабия се готви да продаде до 5% от националната си петролна компания на фондовия пазар, което да я оцени на 2 трлн. $

Още по тематиката
Саудитският борсов мегапроект

Най-голямата петролна компания в света чака подобаващи условия и отхвърля, че се е отказала от първично обществено предложение
31 авг 2018
Саудитският крал e срещу проектите за листване на борсата на Saudi Aramco

Планираната продажба на акции трябваше да бъде крайъгълният камък на обещаната икономическа промяна на кралството
29 авг 2018
Борсовият дебют на Saudi Aramco е въпрос на време, настояват от Саудитска Арабия

Най-голямата петролна компания в света чака подобаващи пазарни условия и отхвърля изказванията, че се е отказала от листване
26 авг 2018 Принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман ал Сауд съобщи, че ще задейства проекта за продажбата на акциите на петролния колос Aramco. Той даде обещание, че компанията ще излезе на борсата до 2021 година и към момента поддържа амбициозната си оценка за пазарна капитализация от 2 трлн. $. Това е сума, съвсем два пъти по-висока от тази на най-скъпата обществена компания сега - Apple.

" Смятам, че Aramco ще излезе на борсата в края на 2020 година или началото на 2021 година ", споделя той в изявление за Bloomberg. " Инвеститорът ще дефинира цената в деня, в който листването стане факт. Вярвам, че компанията ще бъде оценена над 2 трилиона $, тъй като събитието е голямо ", прибавя той.

Идеята остава

През последните две години Саудитска Арабия се готви да продаде до 5% от националната си петролна компания на фондовия пазар. Длъжностните лица разговаряха за първичното обществено предложение на компанията с интернационалните тържища, световните банки и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Планираното листване на най-големия международен производител на нефт трябваше да бъде крайъгълният камък на обещаната икономическа промяна в кралството за от 100 милиарда $ и първи дебют с подобен размер. Това беше концепцията на 32-годишния принц Мохамед бин Салман, престолонаследник на страната - най-голямата износителка на нефт в света.

Принц Мохамед прецизира още пред Bloomberg, че саудитското държавно управление ще задържи акциите на Aramco след листването, вместо да ги трансферира във фонда за държавните вложения, както беше планувано. Вместо това общественият капиталов фонд (PIF) ще получи 70 милиарда $ от продажбата на дяловете си в Sabic, както и още 100 милиарда $, на които се надява, в случай че Aramco излезе на борсата.

Още разновидности

Принц Мохамед показа обстоен график на проектите си за петролния колос, като съобщи, че откакто договорката с локалния нефтохимически колос Sabic завърши през 2019 година, компанията ще се нуждае от цялостна финансова година, преди да стартира да търгува акциите си.

Саудитските водачи към този момент не виждат първичното обществено предложение като единствения метод да наберат пари за бъдещото развиване на кралството, оповестиха осведомени с проектите в Рияд. През последната година цените на петрола не престават да порастват и към този момент са над 80 $ за барел.

Саудитците се намират в позиция, в която могат да усилят производството на петрол и към момента се възползват от високите цени заради дефицита, приближаващ от Иран, Венецуела и Либия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР