През последните две години от Facebook работят в посока ограничаване

...
През последните две години от Facebook работят в посока ограничаване
Коментари Харесай

Facebook премахва 5 хил. критерия за таргетирана реклама

През последните две години от Фейсбук работят в посока ограничение на дискриминирането при таргетирането

© Dado Ruvic Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (21 август)

" Нова " ще продава рекламното време на каналите на " A1 България " ; " Нова телевизия " смъква от ефир " Часът на Милен Цветков " ; Трите рекламни стълба на L`Oréal; Представиха клипа за Пловдив - Европейска столица на културата, и други
21 авг 2018
" Нова " ще продава рекламното време на каналите на " A1 България "

Спортните канали на телекома за първи път се отварят за рекламодатели
19 авг 2018 Фейсбук предприе поредна стъпка за да ограничи дискриминирането в обществената мрежа. Този път компанията отстрани 5 хиляди критерия за таргеритане на аудитории, измежду които са изрази като Пасха, евангелизъм, ислямска просвета, будизъм и други В обява от компанията изясняват, че стъпката е подхваната за минимализиране на рисковете от злоупотреби и ограничение на опцията рекламодателите да изключват аудитории, избрани по етническа принадлежност или вяра.

Най-голямата обществена мрежа не категоризира потребителите по отношение на тяхната раса или етнос, само че може да ги раздели съгласно ползите им и по този начин да бъдат таргетирани от рекламодателите. В общия случай фирмите употребяват разнообразни критерии като пол, локация, специалност, занимания, ползи и доста други, с цел да демонстрират рекламните си известия единствено на консуматори, които биха се интересували от тях. Според изданието AdAge обаче би могло да има и случаи, в които съзнателно да се изключват избрани етноси от таргет аудиториите за дискриминация и да не доближава до тях избрана информация.

Все още не е ясно дали премахването на тези 5 хиляди критерия за таргетиране ще повлияе на работата на марките в мрежата, само че съгласно рекламодатели на българския пазар това няма да окаже огромно въздействие при лансирането на акции. " В България, на нашия относително дребен пазар, доста от опциите за таргетиране са с прекомерно дребен евентуален допир до консуматори, което ги прави безсмислени за потребление – дребен или съвсем никакъв бюджет не може да се влага в аудитории с по-малко от 1000 консуматори ", разяснява пред " Капитал " Михаил Калотов, експерт " Дигитален маркетинг " във 4Finance.

През последните две години от Фейсбук работят в посока ограничение на дискриминирането при таргетирането на консуматори, откакто американската неправителствена журналистическа организация ProPublica разгласява поредност следствия, в които демонстрира по какъв начин могат да бъдат изключени избрани видове хора. От таргет аудиториите на спонсорирани известия за продажба или отдаване на жилища чартърен могат да се изключат да вземем за пример афроамериканци, майки или хора с увреждания. В края на предходната година ProPublica пък показа, че рекламодателите могат да доближават посредством своите реклами до хора, които имат интерес към тематики като " Омраза към евреите " и други Тогава Фейсбук отстрани от системата си антисемитските категории.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР