През последните две години китайските компании придобиват все по-агресивно активи

...
През последните две години китайските компании придобиват все по-агресивно активи
Коментари Харесай

Китайският банков регулатор проверява потенциално рисковите заеми

През последните две години китайските компании получават все по-агресивно активи в Съединени американски щати, Европа и Азия и съгласно регулатора това води до огромни опасности, които би трябвало да бъдат сведени до най-малко.

Още по тематиката
За няколко години втората в света стопанска система се трансформира от подражател в иноватор

Най-висока е вероятността да купи немската Postbank

Сделката e за 929 млн. $, a продавач е шведската медийна компания Bonnier и частната група Bridgepoint

Китайският банков регулатор е наредил на банките да ревизират евентуално рисковите си заеми, отпуснати на огромни компании от страната, вложили всеобщо в чужбина, оповестява Financial Times. През последните две години китайските компании получават все по-агресивно активи в Съединени американски щати, Европа и Азия и съгласно регулатора това води до огромни опасности, които би трябвало да бъдат сведени до най-малко. Акциите на някои от най-големите вложители зад граница - Dalian Wanda, Fosun International и конгломератът HNA, означиха спад в цената си в края на седмица след новините за терзанията на регулатора.

Високопоставен банкер в Пекин удостовери, че е инструктирал банките да ревизират работата си с трите огромни компании наред с непубличната компания Anbang. Представители на държавното управление потвърдиха също, че сега се търси повече информация за придобиванията на Dalian Wanda, Fosun и HNA, само че не могат да разясняват в детайлности.

Кредитни проблеми

Според имейл, забелязан от Financial Times, шефове по ръководство на риска в Индустриалната и комерсиална банка на Китай са поискали от своите чиновници да съберат информация за заемите, отпуснати на четирите компании. В четвъртък цената на акциите на Fosun спадна с 6%, тези на HNA - с 6.1%, а Dalian Wanda загуби близо 10% от цената си. Както Fosun, по този начин и Dalian Wanda имат заеми и от интернационалните банки. Имейлът от китайските регулаторни органи също загатва и възможни проблеми с Zhejiang Rossoneri Investment – платформата, посредством която беше закупен италианският футболен тим " Милан ".

" Това трансформира цялата игра за китайските придобивки и може да спре целия възторг в сключването на покупко-продажби ", разяснява Кийт Погсън, сътрудник в EY Азия. " Досега се работеше по този начин, че в случай че направиш една договорка и регулаторите не я харесат, ти споделят и спираш да използваш този формат. Но в случай че покупко-продажбите минаваха без проблем, всички използваха този метод. Сега регулаторите стопират да трансформират прецедентите в трендове ", прибавя той.

Бързо деяние

Действието на регулаторите идва, откакто по-рано през месеца беше арестуван Лу Шанхой, шеф на Anbang. Бързото уголемение на компанията му посредством придобивки на интернационалните активи докара до реакция от страна на регулаторите, които се опасяват от приключване на китайския капитал.

През предходната седмица шефът на Китайската централната банка Жу Шахуан разяснява, че " опитът от международната финансова рецесия ни споделя, че първият ни приоритет остава стабилността на финансовите институции, с цел да не стигаме още веднъж до такова състояние. Не можем да толерираме сходно държание ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР