През последните две години 72-годишната американска фотографка Ани Лейбовиц напуска

...
През последните две години 72-годишната американска фотографка Ани Лейбовиц напуска
Коментари Харесай

Ани Лейбовиц - танцуващата със звездите

През последните две години 72-годишната американска фотографка Ани Лейбовиц напуща ранчото си в Райнбек, Ню Йорк, единствено два пъти – с цел да утвърди печата на настоящия си албум, наименуван „ Страна на чудесата “ (Wonderland), и с цел да участва на формалното му показване в галерийното пространство на издателство Phaidon.Там, дружно с основната редакторка Ана Уинтур и две от стилните редакторки на американския „ Вог “ – Грейс Кодингтън и Филис Посняк, с които работи в продължение на двайсет години, Лейбовиц се придвижва обратно във времето, когато за стилните фотосесии се ангажира огромен екип, а бюджетът се разгръща до 300 000 $. С нея в този звезден миг са две от дъщерите й – Самюел и Сюзан (кръстена на огромната й обич и дългогодишна спътница – писателката Сюзан Зонтаг), за които в изявление за вестник „ Ню Йорк Таймс “ фотографката споделя, че са нейната причина за битие.  Противно на упованията, открояващата се с височина и строго лъчение Ани Лейбовиц не се възприема за „ звезден “, още по-малко за фешън фотограф. „ С течение на времето израснах в този род, който в никакъв случай не е представлявал интерес за мен. Завърших арт института в Сан Франциско, възхищавах се на фотографи, които оставиха ярки следи с репортажната си снимка, като Анри-Картие Бресон и Робърт Франк. По това време намирах стилната снимка за нещо много глуповато “, споделя любимката на Холивуд за „ Ню Йорк Таймс “ във връзка премиерата на албума и съпътстващите изложения в нюйоркската изложба Hauser & Wirth и в изложбеното пространство на Парижката академия на изкуствата. Голяма част от фрагментите, включени в изданието, са на актриси като Сара Джесика Паркър, а иронията е определяща за настроението му.

Секс, опиати, рокендрол 21-годишна, Ани Лейбовиц стартира кариерата си като асистент-фотограф в музикалното списание „ Ролинг Стоун “. През 1970-а е поканена да отрази турнето на „ Ролинг Стоунс “, което й дава рядката опция да бъде в обкръжението на Мик Джагър и компания непрекъснато. Плаща висока цена – пристрастява се към опиатите и прекарва няколко месеца в център за дезинтоксикация.

Последният император Завръща се в списанието като ръководеща отдел фотографи и оставя ярка диря в изданието вечно. Една от най-известните й корици е оповестена през януари 1981-ва. Култовата снимка на голия Джон Ленън, прегърнал своята Йоко (Оно), е направена пет часа преди убийството му. И до момента Лейбовиц я дефинира като „ фотографията на живота ми “.

Скандалът с кралицата Лейбовиц е първият американски фотограф, поканен да снима формалния портрет на кралица Елизабет II през 2007-а. В документален филм на BBC за първи път се прокрадва концепцията, че на снимачната площадка Лейбовиц вбесява кралицата с условието си да смъкна короната. След като се подвига огромна медийна пушилка, довела до уволнението на продуцента на предаването, дворецът кани Лейбовиц за фотосесия на кралицата с всичките й внуци през 2016-а. Така томахавката е заровена внимателно, само че друга покана от двореца по този начин и не идва.

На гребена на вълната „ Вог “ По-голяма част от 341 фотографии, включени в албума „ Страна на чудесата “, са от фотосесии за американското издание на „ Вог “, в което е поканена да работи от Ана Уинтур през 1998-а. „ Обикновено фотографите, с които работим, възприемат стилната фотосесия като илюстрация на облеклата. При Ани е тъкмо противоположното – тя „ облича “ фрагментите “, разяснява резултата Лейбовиц стилната редакторка Филис Посняк.

Адреналинова стихия Никога не е крила, че в името на съвършената снимка е способна да премине всички граници на положителното образование и държание. „ Безпощадна съм в преследването на съвършения кадър “, разяснява Лейбовиц в изявление за списание „ Венити Феър “. Една от асистентките й през годините – Мари Хауърд, удостоверява: „ Работата с Ани не е за хора със слаби сърца. Изискванията й са огромни и не прави взаимни отстъпки с нищо, тъй като не желае да съжалява, когато гледа резултата на финала. Дава обаче постоянно добър образец, когато показ-
ва, че условията й важат на първо време за самата нея! “.

Парти с възглавници През 2005-а Ани Лейбовиц снима Сара Джесика Паркър в хотел „ Плаза “, Ню Йорк, часове преди да бъде изтърбушен и трансфорат в комплекс от първокласни жилища. Използва съвсем „ ремонтната “ обстановка като фон и по този начин се ражда един от най-прочутите фрагменти от портфолиото й за „ Вог “.
Източник: eva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР