През последните два месеца в хотелите в Одрин /Едирне/ са

...
През последните два месеца в хотелите в Одрин /Едирне/ са
Коментари Харесай

70% от туристите, посещаващи Одрин, са българи

През последните два месеца в хотелите в Одрин /Едирне/ са отсядали най-вече туристи от България. Статистическите данни сочат, че 70 % от чужденците, посещаващи града, са български жители, двадесет на 100 са гостите от Гърция и 10 - румънските туристи. Това заяви Ахмет Хаджъоглу, шеф на Дирекция " Култура и туризъм " към регионалната администрация пред група български публицисти от Разград и Шумен. Срещата с тях бе в границите на взаимен план сред районното посланичество в Източна Тракия на Дирекцията по информация и щемпел към Президента на Турция и Българското генерално консулство в града и се осъществя със съдействието на Българско-турската търговско-индустриална камара в Шумен.


Хаджъоглу уточни, че българските туристи идват в града още от четвъртък вечер, на другия ден посещават петъчния пазар или одринските магазини, с цел да си напазаруват.

Андон Андонов, консултант в Генералното консулство на България в Одрин посочи, че от понеделник до четвъртък непрекъснато през граничните пунктове минават към 2 хиляди автомобила от България, от петък до неделя броят им стига до 5 хиляди, като близо 90 % от тях пътуват до Одрин и покрайнините.

Областният шеф на Одрин Гюнай Йоздемир разяснява, че българските туристи оказват помощ на турската стопанска система и са постоянно добре пристигнали. Той бе безапелационен, че Одрин е градът, който е най-слабо обиден от рецесията в Турция. С повишение на цената на лв. броят на българските туристи се усили, а това оказва позитивен принос върху стопанската система, печелят и България, и Турция, акцентира Йоздемир.
Одрин е град, в който най-добре може да се види и почувства културното завещание, останало от времето на Османската империя, когато градът е нейна втора столица. Със своите 1 584 исторически монументи и полезности градът е на второ място в Европа, след Флоренция, сподели шефът на Дирекция " Култура и туризъм " Ахмет Хаджъоглу.

Той изясни, че годишно Градът на султаните се посещава от три милиона туристи. Одрин със своите джамии, храмове, чаршии, мостове, кервансараи, конаци, хамами, исторически къщи посреща задграничните посетители на Турция и ги впечатлява с присъщите си черти на исторически монумент, като в същото време с това е един от най-хубавите образци за актуален граничен град, означи Хаджъоглу. Той добави, че като наложителен обект за посещаване в програмата на гостите е джамията Селимие, която годишно посреща 2 милиона туристи. Голям е ползата и към Музея на медицината, като през предходната година обектът е бил посетен от 268 000 души.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР