През последните два месеца се наблюдава ръст от над 10%

...
През последните два месеца се наблюдава ръст от над 10%
Коментари Харесай

Всеки втори българин е готов да почива на кредит

През последните два месеца се следи растеж от над 10% на бързите заеми, които се взимат главно за вървене на море, демонстрират данните на Асоциацията за отбрана на потребителите.
Всеки втори българин е подготвен да почива на заем. Хората са подготвени да отделят повече от половината си месечна заплата (56%) за лятната си отмора. Разходите за почивка не се разграничават от тези за предходната година (55,6 %). Най-много пари ще се похарчат за пътувания в страната (17%), летни занимания (16%) и обзавеждане за дома и вилата (14%). Между 500 и 1000 лева е най-търсеният заем за отмора от банките или от компаниите за бързи заеми.
Българи, живеещи и работещи в чужбина, също са измислили нов метод за дълга лятна отмора на българското Черноморие като теглят бързи заеми. Те се завръщат от странство в родината и с българската си персонална карта теглят суми сред 2000 и 5000 лева от компании за бързи заеми. Използват ги за едномесечна почивка, след което незабавно се връщат на работа зад граница. Някои " не помнят " да си погасяват в точния момент вноските си по заема, а други даже изчезват от полезрението на кредитодателите.
" Засега имаме към 200 подадени случая на просрочени заеми от българи, които живеят в чужбина. Голяма част от тях са нашенци, които работят и живеят в Гърция ", съобщи ръководителят на Асоциацията за отбрана на потребителите Пейо Майорски.
Според него те би трябвало да знаят, че проблемите им предстоят, тъй като ще бъдат подгонени от колекторските компании – събирачите на вземания. " Много от тези хора нямат приходи в страната, само че имат имущество тук. Свързаността в границите на Европейски Съюз, дава редица благоприятни условия за реакция по отношение на недобросъвестни кредитополучатели точно от колекторските компании ", разяснява Майорски.
Фирми с бързи заеми са намерили своя пазарна ниша, като притеглят за клиенти хора, които имат потребност от финанси в 3 съществени посоки отмора в чужбина и в България, стоковите заеми и заем до заплата. Най-много са взетите заеми за заем до заплата – до 300 лв.. Много хора се възползват от тази алтернатива, с цел да изкарат месеца, а връщат парите със идващия си приход.
На второ място са стоковите заеми, които нормално се взимат за бяла и черна техника. Тегленето на заем от компании за бързи заеми е измежду желаните способи за модернизиране на дома. При избора на сдружение за бързи заеми се заобикалят заплащането на вноски по други заеми в банки, както и доказването на приход. Обикновено заемът се взима единствено благодарение на персонална карта.
Лятото обаче е сезонът, в който се взимат най-вече заеми за отмора – в чужбина, или по българското Черноморие. След нея обаче стартира тормозът от събирачите на вземания, които са новите мутри, добавя Майорски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР