„През последните два дни чувам от нашите украински колеги за

...
„През последните два дни чувам от нашите украински колеги за
Коментари Харесай

Зам.-шеф на ВМРО-ДПМНЕ сравни войната в Украйна с отношението на България към РС Македония

„ През последните два дни слушам от нашите украински сътрудници за страданията, пред които са изправени. Слушайки тези шокиращи свидетелства, мога единствено да направя паралел със ориста и отричането на македонския народ и вековните разногласия със съседите ни, които са били и по-големи, и по-силни. “ Това сподели в обръщението си към Съвета на Европа в Страсбург вицепрезидентът на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски, предава македонското електронно издание

В Страсбург Николоски съпостави събитията в Украйна и Русия с политиката, която България води по отношение на Македония. „ Векове наред нашите съседи провокират македонците като обособена нация, просвета и език. Ние бяхме жертви и изгонени по време на Балканските войни, и по време на Гражданската война в Гърция, и най-после провокирани през 21-ви век. Отричането на украинския език и тезата, че украинската нация е дело на Ленин и комунистите е сходно на тезата за отказване на македонската нация и език и тезата, че македонците са дело на Тито и комунистическия Коминтерн. Оспорването и омаловажаването на двете народи и езика има доста прилики и символика, даже се употребяват едни и същи думи. „ Не беше инцидентно, че даже великият мъдрец Франсис Фукуяма, създател на именития „ Краят на историята и последният човек “, споделя, че има доста прилики в разказите, употребявани против Македония и Украйна и отричането на македонци и украинци “, сподели Николоски.

Николоски сподели нощес за предаването " Спи, в случай че можеш " по телевизия Алфа, че в залата е участвала гръцка делегация, с членове като Георгиос Папандреу и Дора Бакоянис, само че и българката, в която е добре позната на македонската общност - някогашният външен министър на България Екатерина Захариева. Той описа, че след изявлението си е получил бурни овации от всички в залата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР